Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Stam Hout Pallets & Kisten B.V blijft groeien met behoud van eigenheid'
23mrt

Stam Hout Pallets & Kisten B.V blijft groeien met behoud van eigenheid

DORDRECHT - In een kleine 75 jaar is het familiebedrijf Stam Hout Pallets & Kisten B.V in Dordrecht uitgegroeid van een éénmanszaak tot een bedrijf met ruim twintig medewerkers, wiens producten over de hele wereld te vinden zijn. Tijdens de groei heeft het bedrijf zijn eigenheid behouden, met een eigen visie op duurzaamheid, economie en milieu.

Het bedrijf is gevestigd aan de Bunsenstraat 72-74. Buiten staan enorme stapels pallets en hout. Beneden zijn diverse kantoorruimtes en boven is een vergaderruimte. Foto’s aan de muur vertellen stuk voor stuk over de historie van het bedrijf. Stam is door uitbreiding verschillende keren verhuisd. Op de foto’s zijn de vorige locaties te zien. Er hangt een oorkonde van de brandweer. Bij Stam zijn de Nederlandse kampioenschappen van de vrijwillige brandweer gehouden. Ook hangen er foto’s van aangeplante bomen, die het bedrijf heeft gesponsord met de opening van de huidige locatie. 

Officemanager Francis Hellenthal haalt koffie en roept de eigenaar Leon Stam en zijn vader de heer Leen Stam, die met pensioen is, maar hier nog regelmatig werkt.

Glaskisten ophalen
Leen vertelt over de oorsprong van Stam Hout Pallets & Kisten B.V. “Vroeger werden er houten heipalen geslagen. Die werden op een bepaalde hoogte afgezaagd. De reststukken werden opgehaald door mijn opa en zijn kinderen. Daar werden slakratjes van gemaakt. Vroeger ging de sla in hele lichte kratjes.” Leen ging op 16-jarige leeftijd zijn vader helpen om glaskisten op te halen en te slopen. Die planken gingen in bosjes van tien naar tuinders in de regio.

Twee jaar later, met een rijbewijs op zak, haalde Leen door heel het land glaskisten op. Ze kregen er grote klanten bij, zoals de schokbrekersfabriek Koni en DuPont. “Op een gegeven moment kreeg DuPont geen pallets van hun leverancier”, vertelt Leen. “Toen vroegen ze: “Zou jij ook pallets voor ons kunnen maken?”  Toen heb ik met de hand pallets in elkaar getimmerd. Het zijn er inmiddels 100.000 per jaar die naar DuPont gaan.” “Met de hand in elkaar timmeren was al gauw niet meer te doen”, vervolgt Leon. “Er zijn machines gekocht om aan de vraag te kunnen voldoen.

Miljoen pallets
“Op dit moment produceren we tussen de 750.000 en de miljoen pallets per jaar”, vertelt Leon. “Dat doen we allemaal in één ploeg. Als we twee ploegen zouden draaien, dan zouden we met het machinepark een capaciteit hebben van twee miljoen pallets per jaar, maar we hebben er doelbewust voor gekozen om met één ploeg te werken, zodat we de hoogste kwaliteitsnorm kunnen halen. Je kan moeilijk met twee ploegen gaan werken als leidinggevende. We hebben liever stabiliteit, rust en geen klachten. Als je bij Stam koopt heb je gewoon geen klachten, dat is ons streven en kenmerk. Dat kunnen we niet blijven garanderen met meer ploegen.

We hebben overcapaciteit aan machines. Daar hebben we specifiek in geïnvesteerd. Als er morgen paniek op de markt is, kunnen we zonder problemen met de huidige mensen die piek opvangen.”

Milieu
Naast het bieden van kwaliteit heeft het bedrijf het milieu hoog in het vaandel. “We zijn heel druk bezig om te kunnen werken met een milieucertificaat”, vertelt Leon. “We doen al aan gescheiden afvalverwerking en er wordt alleen maar duurzaam hout ingekocht. We zitten in een kringloop van hout; als een boom afgezaagd wordt voor houtverwerking, wordt er minimaal één voor terug geplant. We zitten in de zachthoutwereld, daar is een kringloop van, zodat je nooit de bossen uit kunt putten. Dat willen we vastgelegd gaan krijgen in een certificering. We kunnen al aantonen dat we milieuvriendelijk bezig zijn en zoveel mogelijk aan recycling doen.” Als voorbeeld noemt Leon de blokken, die van gerecycled materiaal worden gemaakt. “Dat doen we omdat we bezig zijn met het milieu. Als je bij ons pallets koopt, zijn die verantwoord en duurzaam geproduceerd.”

Rondleiding
“Hier kun je in de pauze, na het werk of tussendoor even je hoofd leeg maken”, vertelt Leon tijdens een rondleiding. Op de bovenverdieping is voor het personeel een sportruimte met fitnessapparatuur ingericht. Boven bevindt zich ook een gezellige kantine, die het afgelopen jaar nieuw is gebouwd.

Beneden staan enkele medewerkers bij de productielijnen. Ze glimlachen of knikken bij het langslopen. In een grote hal staan drie automatische palletlijnen. Twee ervan leveren vierhonderd pallets per uur, de andere, voor speciale leveringen, levert er driehonderd. Aan het begin van de lijnen worden met de hand planken en blokken ingevoerd. Dat is nodig om te controleren of ze in goede staat verkeren, iets wat de machine niet kan. Aan het einde van de lijn legt een robotarm enkele planken op de pallet, die daarmee bijna klaar is. Een medewerker controleert de stapel pallets op kwaliteit, of er niet ergens een plank mist of scheef zit.

Stam werkt met houten blokken die gemaakt zijn van geperst hout en door de juiste verlijming enorm sterk zijn. Leon laat zien hoe stevig zo’n blok is en gooit er één hard op de grond. Het ding stuitert alleen en valt niet uit elkaar. Er staat een enorme kist met spijkers naast de lijn. Ook het inslaan van spijkers gaat automatisch . “Er worden er 24 in één keer ingeslagen”, vertelt Leen. “We gebruiken 90.000 kilo spijkers per jaar en 20.000 kuub hout.” Op de pallets komen uiteindelijk brandmerken, die aangeven dat de pallets ongedierte vrij zijn. Hiertoe gaan ze in een droogkamer, waar onder hoge temperatuur het aanwezige vocht wordt verwijderd en ongedierte gedood.

Special afdeling
Verderop maken medewerkers houten kisten, kratten, vlonders en pallets. Het zijn speciale opdrachten van de klant, specifiek naar hun wens gemaakt. Het is de Special afdeling. Afval wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Het zaagsel wordt afgezogen en komt in een container terecht. Die gaat naar een fabriek waar ze er blokken of mdf van maken.


Leon, Leen en Francis bij een 12 meter lange kist

In het magazijn staan enorme stapels pallets en grote en kleine kisten. De grootste kist die er nu staat, is bijna 12 meter lang. En er kunnen nog veel langere kisten gemaakt worden. Deze is voor het vervoeren van buizen van hoogwaardig staal, die mogen niet buigen tijdens het vervoer.

Het onderhoud aan de machines voert het bedrijf zoveel mogelijk zelf uit. Door dit op tijd te doen, is er weinig stilstand en kan de productie doorgaan.

Toekomst
Weer in de vergaderruimte gekomen vertelt Leon over de toekomst. “We willen maximaal tien procent groeien. De afgelopen jaren hebben we dat makkelijk bereikt en moesten af en toe zelfs op de rem trappen. Nu willen we een nog hoogwaardiger product, door het nog zorgvuldiger en klantvriendelijker te maken in dezelfde productietijd. Het stukje dienstverlening en meedenken met de klant. Daar staan we bekend om. Dat geeft ons een voorsprong op veel collega palletbedrijven.”

Stam Hout Pallets & Kisten B.V is het enige palletproductiebedrijf in Dordrecht. Wel zijn hier verschillende handelaren die in de recycling zitten, die pallets opkopen, repareren en doorverkopen. In Nederland behoort Stam tot de tien grootsten van Nederland. Toch ligt de prioriteit van het bedrijf niet bij groei. “We willen niet de grootste zijn. We willen trots zijn op het product dat we maken en niet op de omzet die we maken”, besluit Leon.

Voor meer informatie kun je terecht op de nieuwe website van Stam Hout Pallets & Kisten B.VDeel dit bericht met je vrienden!