donderdag 9 juli 2020

Alles over Dordrecht

Amy Boekhoudt (Missy DB) opent haar eerste tattoostudio aan de Spuiboulevard

28 februari 2020

DORDRECHT - “Voor mij voelt het werk meer als chillen. Elke dag is heel anders en elke klant is heel anders”, vertelt Amy Boekhoudt over het tatoeëren. Naast het tatoeëren is ze in Dordrecht onder meer bekend vanwege een grote muurschildering in de Vogelbuurt, op één van de flats, gemaakt onder haar artiestennaam Missy DB. Op 3 maart opent Amy haar Missy DB-Tattoo & Art Studio bij het culturele ontmoetingscentrum DOOR aan de Spuiboulevard 220.

De tattoo studio van Amy is te vinden op de tweede verdieping. “Ik word heel de tijd gestoord vandaag”, zegt ze lachend, als ze open doet. Ze is bezig met promotie. De ruimte is vrij strak ingericht, met roze, grijze en witte tinten. Op de muur staat het logo van de studio met  daaronder een grote tatoeage-stoel, die Amy van haar broer heeft gehad. Op de toonbank liggen mapjes met prachtige eigen tattoo-ontwerpen met een grote diversiteit: grote, kleine, stoere, lieve, kleurige en black in grey tekeningen.

Muurschilderingen
“Eigenlijk begon het al in mijn jeugd”, vertelt Amy over de aanvang van het tatoeëren. “Ik zat op de middelbare school en had mijn eerste tattoo-ontwerpjes al getekend. Toen ik 13 was, was er een jongen die één van mijn ontwerpen had laten zetten op zijn arm. Toen dacht ik: oh, ik wil echt een tatoeëerder worden. Maar ik was jong en ging me richten op muurschilderingen.”


Amy aan het werk aan een muurschildering

Amy heeft een opleiding grafisch vormgeven bij het Grafisch Lyceum gevolgd en is daarna afgestudeerd bij de kunstacademie Willem de Koning als illustrator. “Ik heb er wel wat aan gehad. Het is ook leuk, want je krijgt les van mensen uit het vakgebied. Je wordt klaargestoomd voor de markt, dus dat is wel erg fijn. Maar als je wilt leren tatoeëren zegt een studie niks, want daarvoor is geen opleiding. Al heeft het zeker wel bijgedragen, want je bent bezig met vormgeven. Eigenlijk lijkt het maken van muurschilderingen het meest op tatoeëren, qua verhoudingen en het plaatsen van een object. Je maakt van een schets iets groots.”

Het tatoeëren heeft ze vervolgens de afgelopen jaren geleerd bij een tattoo shop in Dordrecht. “Ik ben altijd creatief bezig geweest met tekenen en toen het op mijn pad kwam ben ik er echt voor gegaan.”

Doorzettingsvermogen
Bij tatoeëren komt volgens Amy veel doorzettingsvermogen bij kijken. “Je tatoeëert niet zomaar, er komen zoveel dingen bij kijken. Het is een soort sport. Je hebt een doel waar je naartoe wil, daarvoor moet je blijven trainen. Dus ik ben elke dag bezig met ontwerpen, met tekenen en krijgen van inzicht. En je hebt natuurlijk elke dag wel klanten die vragen stellen, dus eigenlijk heb je nooit rust. Daar moet je ook mee leren omgaan, maar ik haal er best wel veel energie uit. Ik vind het leuk om met mensen te werken en leuke mensen te ontmoeten. Het blijft elke keer een uitdaging. Elke klant wil een ander ontwerp. Je moet je echt kunnen inleven in iemand. Dat schijnt me goed te lukken, hoor ik.” Ze glimlacht. 

“Het aller moeilijkst vind ik dat sommige klanten al een beeld in hun hoofd hebben, waar ze niet van af willen wijken. Maar ja, je kan niet in hun hoofd kijken”, zegt Amy lachend. “Dan moeten ze vertellen wat ze in hun hoofd hebben en dat moet jij vertalen. Dat is ook wel een uitdaging soms, maar wel een leuke uitdaging.”

Varkenshuiden
“Ik kon wel goed tekenen, maar tatoeëren is natuurlijk heel wat anders als tekenen. Je moet helemaal terug naar de basis. Het begint met kleine tatoeagetjes, lijnwerkjes. Dan ga je steeds groter. In het begin oefende ik op varkenshuiden. De meeste tatoeëerders oefenen op zichzelf, maar ik was daar te ijdel voor.” Amy lacht. “Dus ik heb maar drie tatoeages op mezelf gezet.” Ze laat ze zien. Het zijn twee kleine tatoeages waaronder een hartje en een konijn op haar benen. “Dat was om te oefenen. Maar ik raad het niet echt aan. Je doet jezelf pijn en het slaat nergens op.”

“Mijn tattoostijl is heel anders dan mijn tekenstijl.” Amy pakt haar laptop en laat allerlei werk zien. “Voorheen maakte ik fantasiedieren. Mijn favoriete tekentechniek is met de balpen. Vroeger was ik heel arm opgevoed en kon geen dure pennen kopen, dus leerde ik tekenen met de balpen. Mijn stijl is best wel rauw, een beetje donker. Het is lief met een rauw randje.” Ze laat een vlinder getekend met balpen zien, waarbij in de vleugels een paar doodskopjes zijn verwerkt. Er komt een kleurrijk fantasiedier voorbij, dat zijn tong uitsteekt en ook verschillende graffity. Bij elkaar zijn het enorm veel werken en de kwaliteit is hoog.


Balpentekening

Verhuizen
Amy is in Rotterdam geboren en woont nu zo’n vijf jaar in Dordrecht. Met de shop wil ze liefst dit jaar nog naar Rotterdam verhuizen. Daar gaat ze waarschijnlijk samenwerken met  haar zus Kimberley Solognier. Het wordt dan een stoere tattoo shop met een schattig stukje door een schoonheidsgedeelte. “Ik mis Rotterdam”, legt Amy haar keuze met de shop voor Rotterdam uit. “Dat is echt mijn stad. Dordrecht is rustiger en dorpser; iedereen kent iedereen. Rotterdam is wat rauwer vooral. Ik blijf wel in Dordrecht wonen, want ik vind het hier wel een leuke stad om te wonen.”

Als de shop verhuist, houdt ze de ruimte bij DOOR waarschijnlijk aan als atelier. “Ik zit nu best al lang bij DOOR. Ik ben wel blij dat ik hier zit, omdat ik hier altijd op terug kon vallen met mijn kunst. Hier kon ik lekker tekeningen maken, schilderen, kliederen, maar ook met mijn vrienden samen zijn. Het is wel een belangrijke plek voor mij in Dordrecht. Hier kan ik mijn creativiteit kwijt.”

Openingsactie
Op 3 en 4 maart is er een openingsactie in de studio met handpoke artiest Plakplaatjes. Voor meer informatie, of voor het maken van een afspraak (bij de shop kun je alleen terecht op afspraak), zie de facebookpagina van Amy.

Door: Ton Vermeulen


handpoke artiest Plakplaatjes met een tattoo van Amy

Deel dit bericht met je vrienden!