dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Vrijwillige ‘rivierafvalonderzoekers’ gaan plastic afval langs onder andere de Dordtse Kil in kaart brengen

17 februari 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Vrijwillige ‘rivierafvalonderzoekers’ gaan plastic afval langs het Haringvliet, Hollands Diep, Dordtse Kil en het Spui in kaart brengen. Wattenstaafjes, chipszakken en autobanden: je kunt het zo gek niet bedenken of het stroomt door de Nederlandse rivieren. Vanaf voorjaar 2020 start Schone Rivieren een grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar rivierafval langs het Haringvliet, Hollands Diep, Dordtse Kil en het Spui. Zo’n tachtig vrijwillige rivierafvalonderzoekers gaan twee keer per jaar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval in kaart brengen. De data die de vrijwilligers verzamelen wordt gebruikt voor aanpak bij de bron. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030.

De rivierafvalonderzoekers langs het Haringvliet, Hollands Diep, Dordtse Kil en het Spui sluiten aan bij de groep van 354 vrijwilligers die sinds 2017 al actief zijn langs de Maas en de Waal. De afgelopen jaren hebben zij al 153.000 stuks afval geregistreerd, 81 procent daarvan is plastic[1].

Uitnodiging: op pad met de rivierafvalonderzoekers
Tussen 15 februari en 15 maart 2020 gaan tachtig rivierafvalonderzoekers op pad langs het Haringvliet, Hollands Diep, Dordtse Kil en het Spui. Op een stuk oever van 100 meter categoriseren en turven de rivierafvalonderzoekers het gevonden afval.

Lees meer over de resultaten van het onderzoek langs de Maas en Waal.

Schone Rivieren
Wereldwijd vormt de plasticsoep een bedreiging voor het milieu en de gezondheid van mens en dier. Dat probleem begint dichterbij dan je denkt. Plastic afval dat hier in de Nederlandse rivieren belandt, stroomt naar de Noordzee. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met Schone Rivieren. De aanpak richt zich op vier O’s: Opruimen, Onderzoeken, Ontdekken en Oplossen. Het doel? Plasticvrije rivieren in 2030. Kijk op www.schonerivieren.org om te zien wat jij kunt doen.

Afgelopen maart kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Verdere uitbreiding van de onderzoeksacties naar de grote rivieren in Nederland is mogelijk dankzij deze donatie.

Lees meer over:

schone rivieren dordtse kil
Deel dit bericht met je vrienden!