Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Eerste twee vrouwen slaagden eeuw geleden op christelijke HBS Dordrecht (nu Insulacollege) '
10feb

Eerste twee vrouwen slaagden eeuw geleden op christelijke HBS Dordrecht (nu Insulacollege)

DORDRECHT -  Honderd jaar geleden slaagden voor het eerst twee vrouwen aan de Christelijke HBS toen te vinden aan de Wijnstraat tegenover het Scheffersplein.

In de jaren vijftig ging de school van de Wijnstraat naar het Halmaheiraplein en werd het snel een christelijk Lyceum. Thans is de naam Insula college.

Het jubileumboek 1914-1964 meldt  bij de geslaagden in 1920 twee namen van vrouwen:: mej. A.G. Kleyn en mej. C.H.J. van Mil.

Een jaar later volgden mej. A.H. Dicke en mej. W.M. Vonkenberg. Dat was twee jaar nadat de eerste leerlingen aan de HBS met succes hun diploma hadden gehaald. Dat waren er overigens maar vier, die de proef op de som (zoals het jubileumboek 1964 meldt) goed deden .

Op de website van dochters van Dordrecht wordt ook de eerste vrouw genoemd, die leerling werd van de gemeentelijke HBS. De tekst luidt: M.C. Barendse-Scrinerius – eerste leerlinge (1895) van de Gemeentelijke Hogere Burgerschool (HBS) te Dordrecht.

Die school was toen te vinden aan de Nieuwstraat waar nu bioscoop The Movies te vinden is. Het is overigens ook de plek waar de broers Cornelis de Witt (geboren 1623) en Johan de Witt (geboren 1625) naar de Latijnse school gingen, die nu Johan de Wittgymnasium heet.

In 1950 - nu zeventig jaar geleden -  werden namen in het gebouw van de Christelijke HBS (net chr. Lyceum) onthuld van leraren en leerlingen die de tweede wereldoorlog niet hadden overleefd. De datum van onthulling was 28 juni 1950. Aart Alblas (1918-1944) is de meest bekende oud-leerling, die omkwam. Hij slaagde in 1936 voor zijn HBS B. Zijn mede-verzetsman Batenburg haalde dat in 1935, maar overleefde wel de oorlog.

Dr. J. Karsemeijer was in het herdenkingsjaar 1950 net een jaar de rector en hij bleef dat tot H.J. van Alphen in 1963 uit Middelburg werd gehaald om hem op te volgen. Op 25 mei 1950 werd overigens in het bestuur van de school voor het eerst gesproken over een verhuizing van de Wijnstraat naar het Halmaheiraplein. Op 6 januari 1958 wordt pas het schoolgerbouw betrokken, wat dus al meer dan 62 jaar voor onderwijs wordt gebruikt.Deel dit bericht met je vrienden!