zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Erkenning door organisatie VN: Dordrecht eerste Wereldbomenstad

5 februari 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en de Amerikaanse  Arbor Day Foundation hebben Dordrecht als eerste Nederlandse stad erkend als Wereldbomenstad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad.

De vijf belangrijkste eisen voor erkenning zijn:
• regel de verantwoordelijkheid voor bomen
• stel goede regels vast
• breng je bomenbestand goed in beeld
• stel voldoende geld beschikbaar
• vier je successen

"Het programma Wereldboomsteden erkent de inspanningen van steden om te komen tot een groenere, gezondere omgeving", aldus Hiroto Mitsugi, adjunct-directeur van de afdeling Bosbouw van de FAO. "De meest succesvolle stedelijke gebieden hebben bomen opgenomen in de plannen. Wij waarderen het werk van Dordrecht op het gebied van bomen."

Gezond
Dordrecht is de eerste Nederlandse stad die zich Wereldbomenstad mag noemen. Andere steden die deze erkenning al hebben zijn onder meer Milaan, Lissabon, Glasgow, Toronto, New York, Lima en Nairobi.

"Dordrecht sluit zich aan bij steden over de hele wereld die werken aan goede en gezonde stadsparken – en bossen," zegt Dan Lambe, voorzitter van de Arbor Day Foundation. "Bomen zuiveren lucht en water, zorgen voor schaduw en maken onze woon- en werkomgeving mooier. Deze aanwijzing geeft aan dat Dordrecht zich inspant om een gezondere en gelukkige stad te worden."

Ervaringen
Het programma Wereldbomensteden borduurt voort op het succes van het Amerikaanse boomsteden-programma van de Arbor Day Foundation. Deze erkent al veertig jaar steden in de Verenigde Staten. Het idee van Wereldboomsteden is om steden over de hele wereld met elkaar te verbinden in een netwerk. Zo kunnen ervaringen en succesvolle maatregelen op het gebied van bomen en parken worden gedeeld.

Voordelen
Bomen hebben veel voordelen voor een stad:
• ze maken een wijk aantrekkelijk
• verhogen de waarde van de woningen
• zorgen voor verkoeling
• verminderen luchtvervuiling
• bieden een goede leefomgeving voor andere planten en dieren.

Lees meer over:

bomen vn
Deel dit bericht met je vrienden!