Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Topstukken Aelbert Cuyp uit Woburn Abbey voor het eerst in meer dan twee eeuwen naar Nederland

22 januari 2020

DORDRECHT - Drie meesterwerken van Aelbert Cuyp uit het bezit van de Hertog en Hertogin van Bedford en de beheerders van het Bedford landgoed, komen in september dit jaar voor het eerst in meer dan twee eeuwen naar Nederland. De drie schilderijen keren eenmalig terug naar Dordrecht, de stad waar ze zijn gemaakt. Ter gelegenheid van de 400ste geboortedag van Aelbert Cuyp organiseert het Dordrechts Museum van 27 september 2020 tot 14 maart 2021 een grote tentoonstelling over de Dordtse schilder en zijn invloed op de Engelse landschapschilderkunst. Door een grootschalige renovatie van Woburn Abbey, een van de mooiste Engelse historische landhuizen, kunnen de drie werken van Cuyp bij hoge uitzondering uitgeleend worden.

Het gaat om een van de mooiste en grootste gezichten op het Valkhof te Nijmegen, dat Aelbert Cuyp rond 1658 schilderde. Toen dit schilderij eind 18de eeuw gekocht werd door de 5de Hertog van Bedford werd het al omschreven als 'a most beautiful scene, esteemed one of the finest pictures extant of this most admired master.'

Daarnaast wordt het beroemde IJsgezicht bij Dordrecht uitgeleend, dat rond 1655 gemaakt is en voor een recordbedrag aan de 5de Hertog van Bedford werd verkocht. Beide uitzonderlijk goed bewaard gebleven werken behoren tot de mooiste voorbeelden van het warme, heldere zonlicht waar Cuyp zijn bekendheid aan dankt. Het derde schilderij betreft een kleiner paneel uit 1652 met een panoramisch landschap in de buurt van Elten waarin een tekenaar naast zijn paard zit. Dit werk werd in de 19de eeuw hoog geprezen vanwege het zachte avondlicht en de subtiele vervaging van het landschap naar de achtergrond, aspecten die diepe indruk maakten op Engelse schilders als J.M.W. Turner en John Constable, die straks ook in de tentoonstelling goed vertegenwoordigd zullen zijn.

De werken van Cuyp hangen normaal gesproken in 'Queen Victoria's Dressing Room' te Woburn Abbey, waar ze alleen vanaf enige afstand bekeken kunnen worden. Woburn Abbey, met een van de belangrijkste schilderijencollecties in privébezit, zal in 2020 een ingrijpende renovatie ondergaan. De sluiting die dit met zich meebrengt, biedt echter de mogelijkheid voor de Hertog en Hertogin van Bedford om enkele van Woburns schatten met een breder publiek te delen. De Hertog van Bedford liet desgevraagd weten: “I am delighted that the paintings by Cuyp from the Woburn Abbey Collection will be shown in their original context in Dordrecht during the renovation”.

Voor het Dordrechts Museum was de renovatie een uitgelezen kans. Het museum hoopte aanvankelijk voor de grote jubileumtentoonstelling alleen het Gezicht op het Valkhof te kunnen lenen, dat voor het laatst in 1985 werd uitgeleend. Tijdens de lange voorbereidingen van de tentoonstelling werd gaandeweg duidelijk dat de timing perfect was en er meer mogelijk was. Niet eerder werden alle werken van Cuyp uit Woburn Abbey tegelijkertijd uitgeleend. Slechts één van de schilderijen is een keer in Amerika tentoongesteld. Verder zijn deze drie schilderijen niet eerder buiten Groot-Brittannië tentoongesteld.

De tentoonstelling In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough - Constable - Turner zal van 27 september 2020 tot 14 maart 2021 in het Dordrechts Museum te zien zijn.

Over de kunstcollectie van Woburn Abbey, waarvan meer uitgeleend zal worden, zie: https://www.woburnabbey.co.uk/news/sharing-woburns-treasures/ en https://www.woburnabbey.co.uk/abbey/woburn-abbey-2020-refurbishment/ (over de renovatie).Bijschriften:
1 Aelbert Cuyp, Gezicht op het Valkhof te Nijmegen, ca. 1658, doek, 101 x 147,5 cm, The Woburn Abbey Collection
2. Queen Victoria's Dressing Room in Woburn Abbey met rechts Aelbert Cuyps monumentale Gezicht op het Valkhof te Nijmegen boven het bureau (foto © The Bedford Estates)

Lees meer over:

museum nieuwe collectie
Deel dit bericht met je vrienden!