Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Opening expositie 800 jaar Dordtenaren in verzet

20 januari 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Zaterdag 18 januari 16.00 uur vond de opening plaats van de expositie '800 jaar Dordtenaren in verzet.' Ter gelegenheid van Dordrecht 800 jaar schenkt het Regionaal Archief Dordrecht in de tijdelijke tentoonstellingsruimte in het Hof van Nederland aandacht aan een aantal thema's uit de Dordtse geschiedenis.

De onderwerpen hebben allemaal betrekking op 800 jaar STAD. In de tentoonstelling 800 jaar VERZET wordt in een negental verhalen een beeld geschetst van verzet door Dordtse burgers door de eeuwen heen.

Aan de orde komen het beleg van 1418, de Opstand in 1572, de gebroeders De Witt, de Patriottentijd, de meidagen van 1940, het verzet in de Tweede Wereldoorlog, de sanering van de binnenstad, de vrouwenbeweging en de gifwijk op De Staart. Daar waar mogelijk wordt een verband gelegd met de actualiteit.

Wethouder Piet Sleeking opende de expositie. .

Deze tentoonstelling was op 14 december 2019 alvast open gegaan voor publiek. Maar zaterdag 18 januari 2020 werd de opening officieel gevierd. Het programma startte om 16:00 uur en zag er als volgt uit:

• Welkomstwoord door Gertjan Schouten – Hoofd Publiekszaken Dordrechts Museum
• Voordracht gedicht door Marieke van Leeuwen
• Inleiding op de tentoonstelling door Teun de Bruijn – Hoofdarchivaris Regionaal Archief Dordrecht
• Voordracht gedicht door Marieke van Leeuwen
• Openingswoord door Piet Sleeking – Wethouder Cultuur Gemeente Dordrecht

Na het programma was er de gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken.

Bron foto's: Wim van de Pol.

Locatie: Het Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!