Thursday 16 September 2021

Alles over Dordrecht

Een nieuwe kans voor D66 Dordrecht?

15 januari 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In aanloop naar de Algemene leden vergadering van D66 Dordrecht hebben de Dordtse D66-raadsleden Kevin Noels en Karin Castelijn zaterdagmiddag hun ontslag ingediend bij burgemeester Wouter Kolff. Deze moedige beslissing maakt mogelijk de weg vrij om op constructieve wijze aan de toekomst van de partij te werken. D66 Dordrecht was door een verschil van inzicht over voorvallen in het verleden in een impasse terecht gekomen. Wellicht goed om in al het mediageweld ook een ander verhaal te vertellen en een tegengeluid te laten horen.

De crisis bij de democraten in Dordrecht begon direct na de raadsverkiezingen in maart 2018. De nummers 2 en 3 van de kieslijst (Eelco de Vos en Paul Tiebosch) kwamen niet in de gemeenteraad. Twee andere leden, Osman Bosuguy (nummer 10 van de lijst) en Ahmet Polat (nummer 30) werden onverwacht met voorkeursstemmen in de raad gekozen. De sfeer richting de twee onverwachte kandidaten was vanaf het begin niet erg hartelijk. Turkse D66-kandidaten kapen raadszetels weg kopte AD de Dordtenaar de volgende dag (https://www.ad.nl/dordrecht/turkse-d66-kandidaten-kapen-raadszetels-weg~a92cbdd8/).

Voor de verkiezingen was Ahmet Polat voorzitter van de lijstadviescommissie en had aangegeven dat hij géén raadslid wilde worden. Hij stond dan ook als lijstduwer op een onverkiesbare plaats 30. Na de verkiezingen herzag hij echter dat standpunt omdat hij zijn vele kiezers niet teleur wilde stellen. Er werd vanuit diverse kanten echter veel druk uitgeoefend om alsnog zijn zetel op te geven. Dit gebeurde op een dusdanige wijze dat diverse leden en kiezers dit als grensoverschrijdend beschouwde.

Deze gebeurtenis ontaardde in een tweespalt binnen de afdeling Dordrecht van D66. De commotie in de pers en de geruchten in de wandelgangen zorgde er voor dat kiezers die hun voorkeursstem aan Polat hadden gegeven zich zorgen gingen maken. Uit angst dat hij misschien zou worden weggestuurd en uit boosheid over de manier waarop hij behandeld was, besloten een aantal mensen gebruik te maken van hun democratisch recht. Ze werden lid van D66 zodat ze hun stem konden laten horen tijdens reguliere vergaderingen Een aantal werd lid van D66 via de website middels het zogeheten ‘cadeau-lidmaatschap’. Het cadeaulidmaatschap is een goedkopere versie van het gewone lidmaatschap en door D66 Nederland in het leven geroepen om mensen kennis te laten maken met de partij (zie ook https://d66.nl/cadeaulidmaatschap/). Veel jongeren maakte van deze optie gebruik.
Niet iedereen kon de de plotselinge ledenaanwas waarderen, mede omdat die van invloed was op de verhoudingen binnen de partij. Het landelijk bestuur van D66 werd gevraagd om een onderzoek. Dit onderzoek kwam er en werd een jaar later en werd aan de leden gepresenteerd (zie ook https://dordtcentraal.nl/actueel/politiek-gezien-gedonder-bij-d66/). De conclusie was dat er niets onwettigs was gebeurd. Het druk uitoefenen op Polat werd veroordeeld.

De belangrijkste conclusie was echter dat de hoofdrolspelers vooral met elkaar in gesprek zouden moeten komen ten einde te komen tot een gemeenschappelijk verhaal. Dat lukt echter niet. Het zittende bestuur werd na een lange avond met nipt verschil naar huis gestuurd  toen de stemverhoudingen gunstig lagen. D66 stelde landelijk een interim-bestuur aan. Er volgde een periode van interne twist met als laatste wapenfeit het aftreden van de raadsleden afgelopen zaterdag. De raadsleden Noels en Kastelijn voelden zich onder druk gezet door het landelijk bestuur van D66 om de samenwerking in de fractie te continueren en daar konden ze zich niet langer mee verenigen. Met hen legde ook de fractiesecretaris en de burgerraadsleden hun functie neer.
Het is bijzonder jammer dat een partij 2 raadsleden met duidelijk draagvlak en achterban in de maatschappij niet met open armen ontvangt. Elke andere partij zou werkelijk in zijn handjes vrijven. Ook naar degene die hun voorkeursstem destijds hebben gegeven in goed vertrouwen is het moeilijk uitlegbaar hoe e.a. nu verloopt.

Hoe nu verder? Aanstaande woensdag, 15 januari, worden de leden van D66 Dordrecht door het interim bestuur bijgepraat over de huidige stand van zaken. Wellicht dat het recente aftreden ertoe kan bijdragen dat D66 Dordrecht in rustiger vaarwater komt.

Laten we het hopen.

Zie ook:

Lees meer over:

d66 ander verhaal
Deel dit bericht met je vrienden!