Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

2019 goed jaar voor Dordrechts Museum

13 januari 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum trok als museumorganisatie, verdeeld over de verschillende locaties, in totaal ruim 150.000 bezoekers. De tentoonstelling Werk, bid & bewonder, die in 2018 al zo succesvol was gestart, trok in 2019 samen met de expositie over Otto Dicke ruim 40.000 bezoekers. Andere tentoonstellingen die grotendeels tegelijkertijd liepen, waren Beet! en Kees Verweij. In totaal bezochten 90.000 bezoekers in 2019 de tentoonstellingen en de vaste collectie van het Dordrechts Museum. Begin december is de dubbeltentoonstelling Slow Fashion gestart in Huis Van Gijn en Dordrechts Museum.

Huis Van Gijn werd vorig jaar 27.000 maal bezocht. Het Hof van Nederland ontving 19.000 bezoekers. Circa 25.000 voorbijgangers hebben de robotarm op het plein voor Het hof van Nederland aan het werk gezien bij het schrijven van de Nederlandse Statenbijbel. Na 11 maanden was de klus geklaard. De collectie van het Dordrechts Museum is ook in de Verenigde Staten te zien geweest in het Columbus Museum of Art in Ohio. Maar liefst 120.000 bezoekers bewonderden de topstukken uit Dordrecht. Het was voor het museum in Columbus de meest succesvolle tentoonstelling tot nu toe.

In 2020 bestaat de stad 800 jaar. Reden genoeg om feestelijk uit te pakken met een scala aan boeiende tentoonstellingen voor een breed publiek. Hoogtepunt van het jubileumjaar vormt de tentoonstelling In het licht van Cuyp, waarin niet alleen het werk van Aelbert Cuyp te bewonderen is maar ook dat van de beroemde Engelse landschapschilders Turner, Gainsborough en Constable. Cuyp vormt eind september de afsluiter van een jaar vol culturele hoogtepunten. In februari opent de overzichtstentoonstelling  Een gelukkige natuur over Willem Bastiaan Tholen. Tholens werk is een ode aan het Hollandse landschap en een eerbetoon aan interieurs, gebouwen, mensen, en het leven. Van hun alledaagsheid wist Tholen keer op keer iets bijzonders te maken.

Na Slow Fashion kunnen liefhebbers van vroeg moderne kunst vanaf 16 mei hun hart ophalen tijdens de tentoonstelling Pioniers van het Modernisme, waar een deel van de collectie van Columbus Museum of Art getoond wordt, met werken van internationaal befaamde kunstenaars zoals Picasso, Monet, Matisse, Kirchner en vele anderen. In de tentoonstelling Leven van leer wordt vanaf april de unieke collectie middeleeuws leer van Dordrecht voor het eerst getoond. Tegelijkertijd met de grote Cuyp-tentoonstelling is er een expositie te zien over de boom in de Nederlandse schilderkunst. Kortom: het wordt een jaar vol aansprekende tentoonstellingen en activiteiten voor jong en oud.

Lees meer over:

2019 dordrechts museum
Deel dit bericht met je vrienden!