Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Verdeeldheid troef in jubileumjaar van vijftig jaar D66 in gemeenteraad van Dordrecht

12 januari 2020

DORDRECHT -  D66 Dordrecht worstelt nog steeds met een interne crisis die draait rond een gebrek aan vertrouwen tussen sleutelfiguren in de partij.

Dat betekent dat de partij niet stil staat bij het feit, dat vijftig jaar geleden (1970) werd gedebuteerd in de gemeenteraad van Dordrecht. Toen was Meint Barelds de politiek leider en herinneringen daaraan hadden een jubileumjaar kunnen opleveren. Alleen tussen 1974 en 1978 had de partij geen positie in de raad. Later leverde de partij wethouders: Eerst Hubert Fermina en daarna Gerard Schouw.

Deze historie lijkt niet mee te tellen. Het gaat er anders aan toe bij de partij die in 2018 nog vier zetels in de gemeenteraad veroverde.

Thans is voor de buitenwacht onduidelijk wat de politieke verhoudingen worden.

In 2018 was er al een paleisrevolutie in de partij toen politiek leidster NELLEKE DE SMOKER aan de kant werd gezet. Ook kwam er geen enkel zittend raadslid in de gemeenteraad terug.

Twee kandidaten werden met voorkeursstemmen gekozen en dat gaf gedoe.

(bericht van D66 bestuur op website D66)

Het interim-bestuur is op zaterdag 11 januari door de raadsleden Kevin Noels en Karin Castelijn geïnformeerd over hun besluit om per 28 januari hun raadslidmaatschap te beëindigen. Ook burgerraadslid Durk Jan Tabak en fractie-secretaris Hans Bloemen hebben laten weten terug te treden.

Wij betreuren het dat de fractie er niet in is geslaagd om in gezamenlijkheid een werkbare situatie te vinden en vinden het verdrietig dat Kevin en Karin tot het besluit zijn gekomen om hun zetel op te geven. Kevin, Karin, Durk-Jan en Hans hebben zich de afgelopen jaren onvermoeibaar ingezet voor Dordrecht. We balen ervan dat de relaties in de fractie dusdanig onder druk zijn komen te staan dat zij zich genoodzaakt zagen deze stap te nemen. We bedanken hen voor hun inzet voor Dordrecht en voor D66.

De komende dagen wordt bekeken wie Kevin en Karin opvolgen in de Dordtse gemeenteraad.We hopen dat deze opvolgers, met de overgebleven raadsleden Osman Bosuguy en Ahmet Polat, zo spoedig mogelijk weer komen tot een stabiele gemeenteraadsfractie.

Peter Paul Lippinkhof & Bastiaan Winkel

(bericht RTV Rijnmond)

De Dordtse D66-raadsleden Kevin Noels en Karin Castelijn hebben zaterdagmiddag hun ontslag ingediend bij burgemeester Wouter Kolff. Ook commissielid Durk Jan Tabak en fractiesecretaris Hans Bloemen stappen op. Eerder vertrok commissielid Eelco de Vos al. De partij verkeert in een diepe crisis.

De Dordtse D66-politici vertrekken per 28 januari. Ze zeggen dat het onderling vertrouwen en de samenwerking binnen de fractie zo ernstig geschonden is, dat ze niet meer verder kunnen. Fractieleider Kevin Noels voegt daaraan toe dat het "morele kompas" van de partij afwijkt van dat van de opstappers en dat "fundamentele waarden" geschonden zijn.  

De crisis bij de democraten in Dordrecht begon direct na de raadsverkiezingen in maart 2018. De nummers 2 en 3 van de kieslijst (Eelco de Vos en Paul Tiebosch) kwamen niet in de gemeenteraad.

Twee andere leden, Osman Bosuguy (nummer 10 van de lijst) en Ahmet Polat (nummer 30), haalden namelijk zoveel voorkeursstemmen dat zij raadslid werden. Polat was voorzitter van de selectiecommissie en had eerder aangegeven dat hij géén raadslid wilde worden. Na de verkiezingen herzag hij dat standpunt wat hem binnen de partij kritiek opleverde.

De kritiek ontaardde in een tweespalt binnen de afdeling Dordrecht van D66. In juli werd het één jaar zittende afdelingsbestuur met een motie van wantrouwen weggestuurd. Het bleek dat de bestuurders een jaar eerder gekozen waren door tientallen met een 'cadeaulidmaatschap' binnengehaalde leden.

Het ene kamp, met veel leden van Turkse afkomst, beschuldigde het andere van discriminatie. Daar doet het landelijk bestuur onderzoek naar. Over de uitkomst is (nog) niets bekend.

Lees meer over:

dordrecht d66
Deel dit bericht met je vrienden!