Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Behoud en herstel van uniek maritiem erfgoed: Het Zwarte Zwaantje, voormalige stoompont Gorinchem V

10 januari 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / SLIEDRECHT - In de Kerstvakantie is het Zwarte Zwaantje, de voormalige stoompont Gorinchem V, drooggezet op de helling bij Neptune Marine in Hardinxveld-Giessendam, welke de werfbeurt gesponsord heeft. Na grondige expertise bleek dat op enkele kleine reparaties het casco in prima conditie verkeerde. Elio Barone van Stichting Leefwerf De Biesbosch: ‘We zijn blij dat haar casco zo goed is, maar het verbaasd mij persoonlijk niet. Ze is met zoveel vakmanschap gebouwd bij De Klop in Sliedrecht, op een steenworp afstand van Neptune Marine, waar ze nu licht. Het is niet voor niets dat de Drechtsteden nu nog steeds een maritieme topregio is, kwaliteit verkoopt zichzelf. ’

Den Breejen Schilders heeft het onderwaterschip geconserveerd. Tevens is boven de waterlijn tot aan het berghout de originele kleur, ivoorwit, er weer op geschilderd. Net als Neptune sponsort Den Breejen dit. Aad Kik van Den Breejen Schilders: ‘Zulke bijzondere schepen als het Zwarte Zwaantje komen niet vaak op de helling. We zorgen er graag voor dat ze weer goed in de verf staat en er weer jaren tegenaan kan. Natuurlijk is dat wat we elke dag doen op de werf, maar dit keer is het iets specialer. Iedereen in Rotterdam-zuid kent immers dit schip.’

Neptune Marine heeft een plek beschikbaar gesteld in de haven, zodat de restauratie aan dek komende tijd met de vrijwilligers van Stichting Leefwerf De Biesbosch verder kan worden uitgevoerd. Patrick Tit van Neptune Marine: ‘Wij helpen graag waar we kunnen. Het meeste werk doen de vrijwilligers van de stichting, wij springen bij indien noodzakelijk of gewenst. Uiteraard staat de veiligheid voorop, in goed overleg zorgen we ervoor dat ze straks weer helemaal netjes naar Dordrecht kan.’

Er is een subsidie aangevraagd bij de Provincie Zuid-Holland om de stuurhut, schoorsteen en brug terug te bouwen, zodat na restauratie weer duidelijk te zien is dat het Zwarte Zwaantje ook de stoompont Gorinchem V is geweest. Het is nog niet bekend of deze subsidie wordt toegekend.
Er zal een update gegeven worden van de werkzaamheden en welke bedrijven het herstel en de restauratie verder willen sponsoren. 

Voor vragen kunt u Elio Barone bereiken via leefwerfdebiesbosch@gmail.com Stichting Leefwerf De Biesbosch www.leefwerfdebiesbosch.nl

Lees meer over:

leefwerf de biesbosch
Deel dit bericht met je vrienden!