Tuesday 21 September 2021

Alles over Dordrecht

Stem uitbrengen op project ‘Kinderen op Intensive Care’

6 januari 2020 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Iedereen kan een publieksstem uitbrengen op een initiatief van het Albert Schweitzer ziekenhuis, waarbij de Intensive Care (IC) toegankelijker wordt gemaakt voor bezoekende kinderen. Het ziekenhuis kan hiermee een landelijke prijs winnen.

De IC is een indrukwekkende omgeving, zeker voor kinderen. Hoe verwerk je dat je ernstig zieke opa, oma, vader of moeder op allerlei apparaten aangesloten is en misschien zelfs niets kan terugzeggen? Twee IC-verpleegkundigen van het Albert Schweitzer ziekenhuis ontwikkelden een methode om kinderen op hun gemak te stellen, zodat ze tóch het o zo belangrijke bezoekje aan een geliefd volwassen familielid op de IC kunnen brengen zonder angst te ontwikkelen.

Dit initiatief, ‘Family Centered Care’, is nu genomineerd voor de NIAZ Jaarprijs, een beloning voor het bieden van persoonsgerichte zorg in de gehele zorgsector. Gedurende de maand januari kan het publiek stemmen op deze en tientallen andere inspirerende zorgverbeteringen uit Nederland en Vlaanderen. Dit kan online op www.jaarprijs.niaz.nl.

Om de IC zo laagdrempelig mogelijk te maken, hebben de initiatiefnemers een werkinstructie voor de verpleegkundigen ontwikkeld. De pedagogisch medewerkers en de kinder- en jeugdpsycholoog kunnen worden betrokken als dat nodig is. Er zijn materialen aangeschaft zoals kleurplaten, kleurpotloden, verschillende leesboekjes en knuffelberen die de patiënt symboliseren.

Er komen inmiddels al meer kinderen op bezoek bij de patiënten op de IC in Dordrecht.

Verpleegkundigen weten beter hoe ze ouders kunnen adviseren en kinderen kunnen begeleiden. De methode is geschikt om ook door andere ziekenhuizen te worden overgenomen.

Lees meer over:

asz publieksstem
Deel dit bericht met je vrienden!