donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Oproep voor nieuwe stadsdichter

20 december 2019

DORDRECHT - Na zes jaar afwezigheid wordt het Dordtse stadsdichterschap nieuw leven ingeblazen. Dordtse dichters  kunnen zich aanmelden tot 30 januari 2020, landelijke gedichtendag. Ook hebben Dordtenaren de mogelijkheid om iemand te nomineren. Tijdens de verkiezingsavond in april zal beslist worden wie de titel van stadsdichter in Dordrecht gedurende twee jaar mag dragen.

In juli nam de gemeenteraad een motie aan om weer een stadsdichter aan te stellen. Daarna heeft de gemeente bekeken naar de beste manier om een stadsdichter te kiezen en naar de eisen waaraan de nieuwe staddichter moet voldoen. Ook is er een jury benoemd. 

Vergoeding
Voor het stadsdichterschap is er jaarlijks een vergoeding van €5000. Daarnaast stelt de gemeente €2000 per jaar beschikbaar voor het organiseren van bepaalde activiteiten of voor het uitgeven van een dichtbundel aan het einde van het stadsdichterschap. De stadsdichter wordt aangesteld voor een periode van twee jaar;

Criteria
Wat zijn de criteria voor de Dordtse stadsdichter?
• De stadsdichter is een inwoner van Dordrecht die zich sterk verbonden voelt met de stad;
• De stadsdichter produceert gedichten van kwaliteit. Deze kwaliteit blijkt uit eerder geschreven werk;
• De stadsdichter is bereid en in staat om gedichten voor te dragen bij publieke evenementen.

Taken
Wat zijn de taken van de Dordtse stadsdichter?
• De stadsdichter is een stedelijk ambassadeur: hij of zij verwoordt de gevoelens en gebeurtenissen van Dordrecht aan de hand van gedichten.
• De stadsdichter levert per jaar minstens acht 'Dordtse producten' die kunnen worden voorgedragen bij officiële gebeurtenissen in de gemeente, zoals huldigingen, manifestaties en openingen;
• De stadsdichter is zichtbaar en hoorbaar aanwezig in de stad en brengt waar mogelijk de dichtkunst op aansprekende en toegankelijke wijze voor het voetlicht;
• De stadsdichter neemt initiatief voor het plaatsen van de gedichten in verschillende media, zoals kranten en websites, ondersteund vanuit de gemeente Dordrecht en de bibliotheek.

Aanmelden
Dichters kunnen  zich aanmelden door voor 30 januari 2020 een heldere motivatie, cv en geschreven werk (minimaal drie zelfgeschreven gedichten) te sturen naar cultuurbeleid@dordrecht.nl.  
Het is ook mogelijk om een ander te nomineren. Ook dat kan door voor 30 januari 2020 een motivatie te sturen naar cultuurbeleid@dordrecht.nl. Vragen over het stadsdichterschap kunnen ook naar dit mailadres gestuurd worden.

Verkiezingsprocedure
Op basis van de ingestuurde nominaties en aanmeldingen zal er een zogeheten longlist ontstaan. De gemeente vraagt de genomineerden of zij mee willen doen. Ook zij moeten dan eigen werk en hun cv willen opsturen. Een onafhankelijke jury maakt op basis van deze longlist een shortlist maken van maximaal drie kandidaten. De drie geselecteerde kandidaten moeten tijdens de verkiezingsavond een zelfgeschreven gedicht voordragen met als thema '800 jaar stad'. De kandidaten ontvangen hier per persoon een vergoeding voor van €100. De jury besluit tijdens de verkiezingsavond in april wie de komende twee jaar de titel mag dragen van 'stadsdichter van Dordrecht'.

Lees meer over:

dichter stadsdichter
Deel dit bericht met je vrienden!