donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Jong JGZ vaccineert zwangere vrouwen tegen kinkhoest

9 december 2019 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Vanaf 16 december 2019 wordt de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De uitvoering hiervan wordt verzorgd door de jeugdgezondheidszorg. In de regio Zuid-Holland Zuid halen zwangere vrouwen deze ’22 wekenprik’ bij Jong JGZ.

Kinkhoest kan ernstige hoestbuien veroorzaken en is zeer besmettelijk. De ziekte is vooral gevaarlijk voor baby’s. Ze kunnen longontsteking, ademnood of hersenschade krijgen door te weinig zuurstof. Elk jaar belanden er ongeveer 120 pasgeboren baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Soms komt het zelfs voor dat een baby eraan overlijdt.

22 wekenprik
Om ervoor te zorgen dat baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd zijn tegen deze zeer besmettelijke ziekte, neemt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de kinkhoestvaccinatie voor zwangeren op in het Rijksvaccinatieprogramma. De vaccinatie wordt gratis aangeboden vanaf 22 weken zwangerschap en heet daarom 22 wekenprik. Zwangere vrouwen ontvangen geen oproep, maar ontvangen een informatiepakket met uitnodiging van hun verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Vervolgens kunnen ze zich melden bij de jeugdgezondheidszorg (JGZ) in hun regio. In Zuid-Holland Zuid is dit Jong JGZ.

Inloopspreekuren
Jong JGZ verzorgt de uitvoering van de 22 wekenprik via inloopspreekuren op consultatiebureaus in de gehele regio. Het advies is om vanaf 22 weken zwangerschap zo snel mogelijk de vaccinatie te halen.

Consortium Rivas Careyn wordt Jong JGZ
Vanaf 1 januari 2020 voert Careyn onder de nieuwe naam ‘Jong JGZ’ de jeugdgezondheidszorg (JGZ) uit binnen de gehele regio Zuid-Holland Zuid. Op dit moment wordt de JGZ hier uitgevoerd door het consortium Rivas Careyn. Vanaf januari 2020 wordt JGZ volledig verzorgd door Jong JGZ, de nieuwe handelsnaam van Careyn JGZ. Onder Zuid-Holland Zuid vallen de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Lees meer over:

vaccinatie kinkhoest jgz
Deel dit bericht met je vrienden!