zaterdag 4 december 2021

Alles over Dordrecht

VOO past beeld aan. Iconische afbeelding Dick Bruna naar Onderwijsmuseum

6 december 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Op 5 december overhandigde directeur Marco Frijlink van de Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO) het nieuwe beeldmerk van de VOO aan directeur Petra Reijnhoudt van het Nationaal Onderwijsmuseum.

Dick Bruna
Het oude beeldmerk stamt uit 1966 toen de vereniging voor Volksonderwijs samenging met de Nederlandse Ouderraad voor Openbaar Lager Onderwijs (NOROLO). Ter gelegenheid van deze gebeurtenis maakte illustrator Dick Bruna een tekening die in de 50 jaar daarna een iconische status verkreeg. De tekening en de bijbehorende slogan ‘Niet apart maar samen’ staan bij ‘de openbaren’ in het collectief geheugen gegrift.

‘Samen leven, samen leren’
Na vijftig jaar werd het tijd de afbeelding en het motto aan de veranderende tijd aan te passen. In overleg met de erven Dick Bruna is de afbeelding veranderd in een ‘inclusieve’ afbeelding. ‘We zijn heel blij met deze afbeelding,’ vertelt directeur Marco Frijlink van de VOO. ‘Het nieuwe motto ‘Samen leven, samen leren’ van VOO wordt mooi weerspiegeld in de nieuwe, ingekleurde versie van de afbeelding.’

Originele tekening
Tijdens een besloten bijeenkomst in het Nationaal Onderwijsmuseum nam museumdirecteur Petra Reijnhoudt zowel het eerste exemplaar van de nieuwe afbeelding als de originele afbeelding van Dick Bruna uit 1966 in ontvangst.  ‘Een prachtig gebaar’, vindt Reijnhoudt. ‘Wij vinden het heel mooi dat wij zowel de oude, originele als de actuele versie van de afbeelding in onze collectie mogen opnemen. Het Onderwijsmuseum geeft op deze manier niet alleen vorm aan haar functie om historisch onderwijserfgoed te bewaren, maar ook aan haar taak vooruit te kijken naar de toekomst van het onderwijs.’

Bijschrijft bij de foto: Petra Reijnhoudt, directeur van het Onderwijsmuseum, en Marco Frijlink, directeur van de Vereniging voor Openbaar Onderwijs, bewonderen het nieuwe beeldmerk van de VOO tijdens de feestelijke bijeenkomst in het Onderwijsmuseum. (foto: Jan Koorneef)

Lees meer over:

onderwijsmuseum dick bruna
Deel dit bericht met je vrienden!