dinsdag 7 december 2021

Alles over Dordrecht

Dordrechts Museum ontvangt bijdrage voor aankopen moderne en hedendaagse kunst

22 november 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Met steun van het Mondriaan Fonds kunnen twintig musea in Nederland beeldende kunst en/of vormgeving aankopen uit de periode 1945-heden. Het Dordrechts Museum is bijzonder verheugd te kunnen melden daar een van te zijn. Het Mondriaan Fonds stelt voor de periode 2020-2021 een matchingssubsidie van 50.000 euro beschikbaar. Dankzij deze steun heeft het museum de mogelijkheid om de collectie moderne en hedendaagse kunst verder te versterken en uit te breiden. Het is voor het eerst dat het Dordrechts Museum deze bijdrage krijgt toegekend.

Collectiebeleid
Het Dordrechts Museum legt het zwaartepunt in het collectiebeleid bij schilderkunst in Nederland. Met een collectie die ruim zes eeuwen schilderkunst omvat, is het museum in staat de schilderkunst te benaderen vanuit een lange, rijke traditie. Het museum presenteert belangrijke ontwikkelingen en veranderingen in de schilderkunst. Voor de moderne en hedendaagse kunst heeft het museum daarbij in het bijzonder aandacht voor schilderkunst waaruit een urgentie voor materiaal en medium spreekt en die zich op een eigenzinnige en persoonlijke manier tot de werkelijkheid verhoudt. Tenslotte is opdrachtgeverschap een belangrijke pijler in het presentatie- en collectiebeleid.

De Scheffer
Het Mondriaanfonds is positief over De Scheffer, een tweejaarlijkse kunstprijs die georganiseerd wordt door de Vereniging Dordrechts Museum. Deze prijs en de daaruit volgende aandacht voor het werk van jonge kunstenaars, geeft vertrouwen in de potentie van het museum om zich de komende jaren met nieuwe aankopen hedendaagse kunst, verder te positioneren binnen de Collectie Nederland. Momenteel is in het Dordrechts Museum de tentoonstelling van Susanna Inglada, winnaar van De Scheffer 2019, te zien.

Bijdrage collectieprogramma’s
De bijdrage collectieprogramma’s ondersteunt aankopen die binnen het collectieplan van het museum passen, (semi)permanent aan het publiek worden getoond en die voor Nederland belangrijk zijn. Ook vallen hier opdrachten onder van musea aan kunstenaars, gericht op de verwerving van een of meerdere werken voor de collectie.

Voor meer informatie over de Bijdrage Collectieprogramma’s: https://www.mondriaanfonds.nl/aanvraag/bijdrage-collectieprogrammas/

Lees meer over:

collectie dorts museum
Deel dit bericht met je vrienden!