zaterdag 19 juni 2021

Alles over Dordrecht

Solotentoonstelling Scheffer winnaar Susanna Inglada in Dordrechts Museum

12 november 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In het Dordrechts Museum is van 16 november 2019 tot 8 maart 2020 een solotentoonstelling te zien van Susanna Inglada (Spanje, 1983). Inglada is de winnaar van De Scheffer 2019. De Scheffer is een aanmoedigingsprijs voor jonge in Nederland werkzame beeldend kunstenaars die eens per twee jaar wordt uitgeschreven door de Vereniging Dordrechts Museum. De prijs bestaat uit een aankoop van een werk en een tentoonstelling in het museum. Inglada wist de jury te overtuigen met haar zeggingskracht, vernieuwingsdrang en de sociale en politieke relevantie van haar werk.

Tentoonstelling
Susanna Inglada’s werk bestaat uit beeldfragmenten van lichamen en scènes van mensen die met elkaar dansen, spelen, of op een bepaalde manier verwikkeld zijn in lichamelijk getouwtrek. In iedere tentoonstelling combineert zij bestaand en nieuw werk tot een ‘verhaal’; als een hoofdstuk van een boek. Zo brengt zij in de tentoonstelling in het Dordrechts Museum verschillende werken samen tot een nieuw geheel waarin groepsgedrag en machtsverhoudingen centraal staan. Ze zijn zodanig opgesteld dat het lijkt of je een diorama of theater in stapt. Inglada’s interesse in theatrale karakters, tijdgeest en machtsverhoudingen vindt haar oorsprong in haar jeugd in Spanje. Gefascineerd door historische en actuele machtsposities, bevraagt zij op humoristische wijze herkenbare menselijke verhoudingen.

Achtergrond
Na een theateropleiding in Barcelona koos Inglada ervoor ze zich toe te leggen op de beeldende kunst en volgde studies aan de universiteit van Barcelona, het Frank Mohr Instituut in Groningen en het HISK in Gent. Ze woont en werkt momenteel in Amsterdam.

Opening via livestream
Tijdens de opening van de tentoonstelling op vrijdagavond 15 november verzorgt het Dordtse Via Cultura een live talkshow. Deze is via een audiovisuele livestream te volgen op de sociale media pagina's van het Dordrechts Museum en op Facebookgroep Via Cultura - over en uit!

De Schefferprijs
De prijs wordt mogelijk gemaakt door het Schefferfonds dat dankzij legaten van de kunstenaar Ary Scheffer (Dordrecht 1795 - Argenteuil 1858) en zijn familie kon worden opgericht. De Vereniging Dordrechts Museum geeft in¬vulling aan hun wens om jonge talentvol¬le kunstenaars te ondersteunen. Meer informatie over de Schefferprijs is te vinden op de website van de Vereniging Dordrechts Museum: www.verenigingdordrechtsmuseum.nl/de-scheffer

Beeld: Susanna Inglada, Uñas y dientes (detail) 2018, collectie Dordrechts Museum
Foto: Ingel Vaikla

Deel dit bericht met je vrienden!