dinsdag 7 december 2021

Alles over Dordrecht

Dordrechts Museum krijgt bijdrage van Mondriaan Fonds voor aankoop kunst

7 november 2019

DORDRECHT - Twintig publieke kunstmusea kunnen de komende periode kunst aankopen mede dankzij het Mondriaan Fonds. Zij krijgen een bijdrage voor aankopen van beeldende kunst en/of vormgeving na 1945. Deze bijdragen variëren van 50.000 tot 250.000 euro, voor een periode van twee jaar. In totaal gaat het om bijna 3 miljoen euro. Het Dordrechts Museum is één van de gelukkigen, die op pad kan voor nieuwe aankopen.

Het gaat om aankopen die binnen het collectieplan van het museum passen, aan het publiek worden getoond en die voor Nederland belangrijk zijn. Ook kunnen het opdrachten zijn van musea aan kunstenaars, met als doel, de collectie uit te breiden.

De musea die een bijdrage krijgen zijn: Amsterdam Museum (Amsterdam), Bonnefantenmuseum (Maastricht), Centraal Museum (Utrecht), CODA Museum (Apeldoorn), Dordrechts Museum (Dordrecht), Frans Hals Museum (Haarlem), Fries Museum (Leeuwarden), Kunstmuseum Den Haag (Den Haag), Groninger Museum (Groningen), Museum De Domijnen (Sittard), Keramiekmuseum Princessehof (Leeuwarden), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Museum Arnhem (Arnhem), Nederlands Fotomuseum (Rotterdam), Stedelijk Museum (Amsterdam), Stedelijk Museum Schiedam, TextielMuseum (Tilburg), Rijksmuseum Twenthe (Enschede), SCHUNCK* (Heerlen) en het Van Abbemuseum (Eindhoven).

Uit de ingediende plannen blijkt dat de kunstmusea met het verzamelen, de Collectie Nederland als uitgangspunt hebben: alle kunst- en erfgoedobjecten in publiek bezit. Musea stemmen hun collectie- en aankoopbeleid op elkaar af en voeren een ruimhartig bruikleenbeleid. Bijna alle musea denken na over hun positie in de samenleving, met oog voor lokaal draagvlak. Om in aanmerking te komen voor de bijdrage, moeten musea een eigen aankoopbudget van ten minste 50.000 euro per jaar hebben en een soepel bruikleenbeleid hanteren.

Deel dit bericht met je vrienden!