Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Doofpotverhalen'
05nov

Doofpotverhalen

DORDRECHT - De nieuwe filmpremière In The Movies is deze week: The Report. Het is een doofpotverhaal, althans een poging tot; waargebeurd. Daniël Jones, kurkdroog maar daardoor zeer overtuigend gespeeld door Adam Driver, krijgt van de Amerikaanse Senaat in 2004 de opdracht om de verhoormethoden van de CIA te onderzoeken. In de nasleep van de 9/11 pakt de CIA vele terrorismeverdachten op om hen informatie te ontfutselen over mogelijke vervolgaanslagen. Dat verhoor gaat allerminst vriendelijk, maar zijn er misstanden? Vijf jaar lang werkt het kleine team van Jones obsessief door en ze komt heel wat te weten. Maar als het rapport klaar voor publicatie is, komen de CIA en het Witte Huis in actie. Zal de Amerikaanse bevolking ooit weten wat er gebeurt? En kan de overheid ter verantwoording worden geroepen?

Al twee weken draait een vergelijkbare film uit Groot Brittannië: Official Secrets. Ook waargebeurd. Katharine Gun is een klokkenluider. Op haar werk bij de Britse Inlichtingendienst leest ze in 2003 geheime informatie over Amerikaanse en Britse spionage-activiteit richting leden van de VN Veiligheidsraad. Zo proberen ze druk te zetten om steun te krijgen voor de resolutie om Irak en Saddam Hoessein aan te vallen. Ze lekt dat naar de pers. En vanaf dat moment dringt de overheid binnen in haar privéleden en wordt ze voor het gerecht gesleept. Ze komt in een strijd tegen krachten die haar onderuit willen halen.

Tot slot nog een derde – maar heel ander - doofpotverhaal. Tot aan haar dood heeft zangeres Aretha Franklin de uitbreng van de concertfilm Amazing Grace tegen gehouden. Die film werd in 1972 gemaakt van de live-opnames van het gelijknamige album, nog altijd het meest verkochten gospelalbum aller tijden. Aretha Franklin zingt op de toppen van haar kunnen en het gospelkoor en het extatische publiek vuren haar aan. 100% muziekbeleving, zonder ook maar een greintje glamour. Wat een film!

Check voor meer info en aanvangstijden: www.themoviesdordrecht.nlDeel dit bericht met je vrienden!