Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Columnist Kees Thies: Dordtse Poolse veteraan die op straat leefde verdient een naam te krijgen'
01nov

Columnist Kees Thies: Dordtse Poolse veteraan die op straat leefde verdient een naam te krijgen

DORDRECHT - Een Poolse veteraan, die behoorde tot de eerste Poolse Pantserdivisie, leefde in de jaren tachtig van de vorige eeuw ook op straat in de binnenstad van Dordrecht. Vooral op het Statenplein, nabij warenhuis V&D, was hij een bekende, vertrouwde verschijning. Kees Thies beschreef eerder zijn herinneringen aan hem, die hij kon delen met andere journalisten uit Dordrecht.

Columnist Kees Thies doet nu vandaag op zijn vaste plek in Ad De Dordtenaar een eerste poging om de veteraan weer een naam te geven.

Het is immers 75 jaar geleden dat een belangrijk deel van Noord-Brabant werd bevrijd en daarbij speelden de Poolse militairen - waaronder de man die in Dordrecht uitkwam vorige eeuw - een grote rol bij.

Deze week waren daarom ook de Koning en de president van Polen aanwezig bij herdenkingen in Breda. Deze stad heeft een bijzondere band opgebouwd met de Poolse bevrijders, die direct na de oorlog niet overal in het collectief geheugen een passende eervolle plek kregen

In de stad Breda is er een begraafplaats voor omgekomen Poolse militairen.

Columnist Kees Thies spreekt de verwachting uit dat de Dordtse Poolse veteraan daar uiteindelijk is begraven. Hij wil hem zeker op weg naar mei 2020 - wanneer ook Dordrecht kan herdenken dat de stad 75 jaar geleden werd bevrijd - weer een naam geven.

(de oproep van Kees Thies staat vandaag op pagina 2 van het regio katern van het AD. Ook via de website van de krant kan het bericht worden gelezenDeel dit bericht met je vrienden!