Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Biesboschcentrum Dordrecht organiseert speciale crossingstochten in kader Biesbosch 75 jaar bevrijd '
21okt

Biesboschcentrum Dordrecht organiseert speciale crossingstochten in kader Biesbosch 75 jaar bevrijd

DORDRECHT - De Biesbosch is 75 jaar bevrijd. De liniecrossers voerden tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog oversteken uit om informatie, medicijnen en mensen te vervoeren. Om dit te herdenken, organiseert het Biesboschcentrum Dordrecht speciale crossingstochten door de Hollandse Biesbosch waarbij een gids over de 'crossers' in de Biesbosch vertelt.

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Biesbosch een grote rol gespeeld. Ten tijde van de oorlog diende de Biesbosch met zijn wirwar aan kreken als schuilplaats, waar de Duitsers de weg niet kenden en risico liepen te verdwalen. In de winter van 1944-1945 vormde de Biesbosch grensgebied tussen bezet en bevrijd Nederland. Met de zogenaamde Liniecrossings werd een levensgevaarlijke verbinding tot stand gebracht tussen nog het bezette deel van Nederland en het deels bevrijde Brabant.

Tijdens diverse crossingstochten vanuit Biesboschcentrum Dordrecht staan verhalen centraal. Verhalen, groot en klein, over verzet, over collaboratie, over onderduikers, liniecrossers, over bezetting en bevrijding. Tijdens WOII zijn vele levens ingrijpend veranderd; door gebeurtenissen die niet mogen worden vergeten om ons heden ten dage te vertellen de vrijheid te blijven koesteren.

De activiteiten vinden plaats in de periode oktober 2019 tot mei 2020, de maanden waarin de bevrijding van zuid naar noord 75 jaar geleden plaatsvond. Voor aanmelden kunt u terecht op de activiteitenkalender van het Biesboschcentrum. Het centrum bevindt zich aan de Baanhoekweg 53.Deel dit bericht met je vrienden!