zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Actie vanuit Wilhelminakerk Dordrecht: De kerststal is niet alleen voor jongens…!

17 oktober 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De Dordtse Wilhelminakerk  aan de Blekersdijk 41 heeft een zeer bijzondere kerststal van grote mooi aangeklede figuren:

De Grote Dordtse Kerststal. Ieder jaar wordt de hele groep in een feeëriek decor opgesteld in de kerk en komen veel mensen deze kerststal bewonderen. Ook talloze schoolklassen komen, ze maken er een uitje van. Dit deelt Anne Nies Keur mee, die de coordinatie doet van het kerstal-programma.

Zij vertelt verder:

Via deze kerststal in Dordrecht maken veel mensen kennis met het verhaal van de geboorte van Christus in de nederige stal. Er kwamen wijzen uit het oosten en herders uit de velden op af. Ze knielden voor de kribbe en waren zo de voorgangers voor velen.

In onze tijd is identificatie heel erg belangrijk geworden. En in de traditionele kerststal is Maria de enige vrouw. Het is echter waarschijnlijk dat onder de herders ook vrouwen en meisjes waren. Alleen waren die eeuwenlang ‘niet belangrijk genoeg’ om te laten zien.

De Wilhelminakerk gaat daar verandering in brengen. Er is een fundraising gestart om een figuur aan de kerstgroep toe te voegen. Het is een jonge meid met een grote kruik op haar schouder. Is ze misschien een waterdrager? Dan vormt ze een mooie tegenhanger voor de stokoude knielende herder die een brood meebrengt…

De handgemaakte figuren van de Grote Dordtse Kerststal komen uit Zuid-Tirol. Ze zijn volgens oude tradities uit houtgesneden en aangekleed in mooie oriëntaalse kleding. Grote en kleine bijdragen zijn van harte welkom; giften kunnen gestort worden op NL10INGB0001893765 t.n.v. Wijkkas Wilhelminakerk. Vermeld hierbij HERDERIN.

Lees meer over:

wilhelminakerk kerststal
Deel dit bericht met je vrienden!