dinsdag 19 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Bijbel geschreven door robotarm op het Hof is af

14 oktober 2019

DORDRECHT - De robotarm op het Hof is uitgeschreven. In zo’n elf maanden tijd heeft het de bijbeltekst van de Statenvertaling uitgeschreven op een enorme rol papier. Deze bijbel wordt nu officieel overgedragen aan het Dordrechts Museum. Die heeft al een collectie bijzondere bijbels. Wethouder Piet Sleeking neemt woensdag 16 oktober de bijbel officieel in ontvangst in dit museum.

De enorme robotarm, met aan het einde een kleine inktpen eraan vast, trok veel bekijks. Het Duitse kunstenaarscollectief robotlab heeft de robot geprogrammeerd, die non-stop op het Hof de bijbel heeft geschreven in mooie letters. De rol papier is meer dan duizend meter lang geworden, met ruim drie miljoen letters erop. Deze kunstinstallatie, project Bios, verbindt religie met wetenschappelijk rationalisme. Volgens het collectief roept het vragen op rondom het geloof en technologische vooruitgang. Zo focust het op de samenhang tussen twee culturele systemen die fundamenteel zijn voor de samenleving.

Het project is onderdeel van de viering van vierhonderd jaar Synode. De Dordtse Synode is van 10 november 2018 tot 29 mei 2019 uitgebreid gevierd in Dordrecht. Vorig jaar was het vierhonderd jaar geleden dat Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa was. Meer dan honderd predikanten, professoren en politici kwamen in Dordrecht bijeen tijdens de Dordtse Synode. Naast een unieke kerkvergadering was dit ook een politiek en cultureel evenement, dat van invloed is geweest op onze geschiedenis, onze taal en onze gezamenlijke normen en waarden, tot op de dag van vandaag.

Deel dit bericht met je vrienden!