zaterdag 28 november 2020

Alles over Dordrecht

Wouter Kolff noemt burgemeester zijn een echt vak in Nederlands Dagblad (ND)

11 oktober 2019

DORDRECHT - Burgemeester Wouter Kolff reageert in het Nederlands Dagblad (ND) op het feit, dat de laatste week drie collega-wethouders moesten aftreden.

Paula Krikke van Den Haag liep het meest in het oog.

Burgemeesters staan onder toenemende druk van de gemeenteraad en de samenleving, zo is het beeld in burgemeestersland.

,,Het is echt een vák, zegt burgemeester Wouter Kolff  van Dordrecht. ‘Je bent voorzitter van de gemeenteraad en het college, je bent verantwoordelijk voor de politie en brandweer en je bent óók nog eens burgervader’, somt hij op.


Die verantwoordelijkheid voelt de Dordtse burgemeester zeven dagen per week, 24 uur per dag. ‘Ook als er niets gebeurt, weet je: het kan zomaar misgaan. Ik probeer de gemeente in goede banen te leiden, maar ik heb geen invloed op het handelen van 120.000 Dordtenaren.’

Het is volgens Kolff daarom belangrijk goed met mensen te kunnen omgaan. ‘Als je geen gevoel hebt voor burgers uit alle rangen en standen in de samenleving, kun je dit werk beter niet doen. Ik had woensdagmiddag prinses Beatrix op bezoek en een uur later zat ik met een bijstandsmoeder te praten. Aan beide personen moet ik op de juiste manier waardering laten blijken. Dat is niet iedereen gegeven.’

Maar met menselijkheid alleen kom je er niet, zegt Kolff. Een goede bestuurder moet hard durven zijn. ‘Die combinatie maakt het een vak apart. Het ene moment vriendelijk zijn, het andere moment een ingrijpend besluit nemen en daarvoor durven staan.’

Meer over het werk van burgemeester Kolff in het ND.

In het verhaal komt ook de oud-burgemeester van Alblasserdam aan het woord: Bert Blase. Hij was voor zijn tijd als burgemeester raadslid in Papendrecht. Hij is nu eerster burger in Heerhugowaard.

Lees meer over:

burgemeester kolff
Deel dit bericht met je vrienden!