zaterdag 27 februari 2021

Alles over Dordrecht

,,Oudewater bewust weggelaten als stad bij standbeeld van Willem van Oranje in Dordrecht

11 oktober 2019

DORDRECHT - Dat de Hollandse stad Oudewater niet als twaalfde stad wordt genoemd bij het woensdag onthulde standbeeld van Willem van Oranje in de Hofstraat was een  bewuste keus.

Dat meldt vandaag AD De Dordtenaar in een verhaal van Robin Nanninga. De Prins Willem de eerste stichting, die het beeld aan Dordrecht schonk, liet de naam van Oudewater weg, want de stad had in de eerste vrije statenvergadering van juli 1572 geen stemrecht.

Volgens de krant wist  de gemeente Dordrecht daar niets van en laat het alsnog corrigeren, zo blijkt uit berichten van burgemeester Wouter Kolff.

Twee jaar terug gingen de burgemeesters van Dordrecht en Oudewater (Pieter Verhoeve) nog samen op toernee langs de tien andere Hollandse steden, die in 1572 naar Dordrecht kwamen.

Dordrecht spreekt bij alle herdenkingen ook altijd over twaalf steden, die samen kwamen op de eerste vrije statenvergadering van 1572.

Deze week waren bij de onthulling van het standbeeld door prinses Beatrix dan ook vertegenwoordigers uit de twaalf steden van de vergadering van 1572 aanwezig.


Ad De Dordtenaar schrijft nog: ,,Kunstenaar Arie Schippers, die het beeld in opdracht van de stichting maakte, zegt dat de naam willens en wetens is weggelaten. Schippers: ,,Het is zo dat Oudewater wel aanwezig was bij de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572, maar geen stemrecht had.’’

In de statenzaal van het museum Hof van Nederland wordt Oudewater in een adem genoemd met de elf andere steden. Het wapen van de stad is gelijkwaardig aan de andere steden in een raam verwerkt. OOk in het standaardwerk Geschiedenis van Dordrecht wordt Oudewater in een adem genoemd met de andere Hollandse steden.

In het Albert Schweitzer ziekenhuis is ook aandacht voor het museum Hof van Nederland. In het publieke deel zijn alleen niet alle twaalf plaatsen zichtbaar. Gouda is er wel in beeld. Oud-Dordtenaar Pieter Verhoeve wordt daar op 13 november als nieuwe burgemeester geinstalleerd.

Bron foto: Wim van de Pol.

Het markante is dat het TV programma Blauw Bloed, dat morgenavond aandacht besteedt aan de onthulling, gewoon schrijft over de twaalf steden:

,,Daarnaast zeiden de twaalf steden ook hun financiële en bestuurlijke steun toe aan de prins. Er kon een begin worden gemaakt met de strijd tegen de Spanjaarden. Een strijd die nog tachtig jaar zou duren.
Godsdienstige tolerantie

Hoewel de Watergeuzen het katholicisme het liefste met wortel en tak wilden uitroeien, dacht de prins van Oranje daar anders over. Hij wilde vrijheid van religie, voor zowel de Gereformeerden, als de Katholieken. Aan het einde van de statenvergadering werd door de steden gesproken over de kwestie van religie. Geweld op basis van religieuze gronden werd afgezworen en de steden besloten dat iedereen mocht denken wat hij dacht, geloven wat hij geloofde, en mocht zijn wie hij was.

    Wy willen een yegelyk wie hy sy, der Roomse of der Evangelise Regeligie toegedaan, so verre hy hem vredelyk draegt, in syn gegeel sal blyven onbeschadigt

- Brief van Willem van Oranje aan zijn broer Jan van Nassau, 25 juli 1572.
In de voetsporen van de prins

Op de plek waar in 1572 de eerste vrije statenvergadering plaatsvond, werd vandaag het beeld van de prins onthuld. Het is bijzonder om door de Dordtse Hofstraat te lopen, precies op de plek waar Willem van Oranje ooit ook liep en de vertegenwoordigers van de twaalf steden ruim vierhonderd jaar geleden vergaderden over de toekomst van de Nederlanden"

Lees meer over:

burgemeester oudewater
Deel dit bericht met je vrienden!