dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

FNV ledenvergaderingen over vervolgacties bij Chemours

30 september 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Vandaag, maandag 30 september worden er FNV ledenvergaderingen gehouden over vervolgacties bij chemiebedrijf Chemours in Dordrecht vanwege het vastlopen van de cao- besprekingen.

Wie: Ongeveer 70 fabrieksmedewerkers van chemiebedrijf Chemours
Wat: Ledenvergaderingen over het vervolg van de stakingsacties
Waar: Bij de FNV-stakingstent op de kruising Baanhoekweg en Grevelingenweg, Dordrecht
Wanneer: Maandag 30 september, om 8.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur (de hoogste opkomst wordt verwacht om 8.00 uur)

Op maandag 30 september vinden drie ledenvergaderingen plaats tijdens de vierde stakingsdag bij chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. De aanwezige fabrieksmedewerkers bespreken het vervolg van de staking die op vrijdag 27 september, om 16.00 uur begon. Ze staken omdat niet is voldaan aan hun gestelde cao-eisen. Het is de eerste keer dat in deze fabriek wordt gestaakt. Omdat Chemours na drie stakingsdagen nog niet over de brug is gekomen, bespreken de actievoerders op maandag hoe door te gaan met de acties. Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

Cao-eisen
FNV Procesindustrie eist 5% loonsverhoging inclusief prijscompensatie, met een bodem van 150 euro per maand. Ook pleit de vakbond voor afschaffing van jeugdschalen tot 23 jaar, een verdubbeling van het ontwikkelbudget naar 800 euro per werknemer en een generatiepact om het werk vol te kunnen houden. Zestigplussers kunnen dan 80% werken, tegen 90% loon en 100% pensioenopbouw. De vrijgevallen plekken worden dan door nieuw personeel herbezet. Ook moet de cao voor meer mensen gaan gelden. Bij Chemours werken zo’n 500 werknemers, waarbij zo’n 300 werknemers onder de huidige cao vallen.

Nurettin Altundal, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Intern is door het bedrijf gecommuniceerd dat er loon van werkwilligen wordt ingehouden als zij niet volledig kunnen werken of produceren door de staking. Chemours zet hiermee de werknemers tegen elkaar op! Dat vind ik schandalig. Ze moeten luisteren naar de werknemers en ze op geen enkele manier onder druk zetten.’

Tijdens de staking draait de fabriek op een heel laag pitje, zodat de veiligheid kan worden gegarandeerd. Altundal: ‘Alleen de minimale veiligheidsbezetting is er, dat zijn voornamelijk mensen uit de controlekamer en de bedrijfsbrandweer. Bij de productie en in de andere afdelingen van Chemours wordt gestaakt sinds vrijdagmiddag tot en met maandag en mogelijk wordt dit dus verder voortgezet. Tenzij Chemours dan inmiddels naar de eisen van de werknemers heeft geluisterd.’

Lees meer over:

FNV chemours stakingen
Deel dit bericht met je vrienden!