dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

FNV: Dagenlange stakingen bij Chemours om vastgelopen cao

27 september 2019

DORDRECHT - Vrijdag 27 september gaan de fabrieksmedewerkers van Chemours in Dordrecht dagenlang in staking omdat niet is voldaan aan hun gevraagde cao-eisen. De staking start om 16.00 uur met de middagdienst, en loopt in ieder geval door tot en met maandag 30 september, tenzij Chemours alsnog over de brug komt. Chemiebedrijf Chemours heeft het ultimatum van FNV Procesindustrie laten verlopen zonder bod dat aan de eisen voldoet. Nurettin Altundal, bestuurder FNV Procesindustrie: 'Chemours negeert zijn werknemers. Het is voor het eerst en uniek dat in deze fabriek wordt gestaakt, maar er is veel winst gemaakt en een goede omzet gedraaid. Het is tijd dat de werknemers daar een fatsoenlijke portie van krijgen en niet alleen de aandeelhouders profiteren.’

FNV Procesindustrie eist 5% loonsverhoging inclusief de prijscompensatie, met een bodem van 150 euro per maand. Ook pleit de vakbond voor afschaffing van jeugdschalen tot 23 jaar, een verdubbeling van het ontwikkelbudget naar 800 euro per werknemer en een generatiepact om het werk vol te kunnen houden. Zestigplussers kunnen dan 80% werken, tegen 90% loon en 100% pensioenopbouw. De vrijgevallen plekken kunnen dan door nieuw personeel worden herbezet. Ook moet de cao voor meer mensen gaan gelden. Bij Chemours werken zo’n 500 werknemers, waarbij zo’n 300 werknemers onder de huidige cao vallen.

Altundal: ‘Intern is door het bedrijf gecommuniceerd dat er loon van werkwilligen wordt ingehouden als zij niet volledig kunnen werken of produceren door de staking. Chemours zet hiermee de werknemers tegen elkaar op! Dat vind ik schandalig. Ze moeten luisteren naar de werknemers en ze op geen enkele manier onder druk zetten.’

Tijdens de staking draait de fabriek op een heel laag pitje, zodat de veiligheid kan worden gegarandeerd. Altundal: ‘Alleen de minimale veiligheidsbezetting is er, dat zijn voornamelijk mensen uit de controlekamer en de bedrijfsbrandweer. Bij de productie en in de andere afdelingen van Chemours wordt gestaakt van vrijdagmiddag tot en met maandag. Maandag 30 september gaan we opnieuw beoordelen of de staking wordt voortgezet, of dat Chemours inmiddels naar de eisen van de werknemers heeft geluisterd.’

Lees meer over:

FNV staking chemours cao
Deel dit bericht met je vrienden!