zondag 28 november 2021

Alles over Dordrecht

Wijkbrief Sterrenburg adviseert van steen naar meer groen

25 september 2019

DORDRECHT - De nieuwste wijkbrief van de zijde van de gemeente roept Sterrenburgers op om groener te denken.

Terwijl in Sterrenburg nog steeds stenen in voortuinen worden gelegd, wordt juist gehoopt om een omslag. Cijfers worden in de wijkbrief niet gegeven over hoeveel voortuinen en achtertuinen zijn versteemd.

Een steekproef in de wijk laat zien, dat steen vaak bij meer dan vijftig procent van de tuinen de groene aankleiding geheel of grotendeels heeft verdrongen.

Breken met steen is nodig voor het klimaat en zeker tegen wateroverlast, zo wordt al jaren aangegeven..

(bericht uit wijkbrief Stralend Sterrenburg):

In het Sterrenburgpark was er sprake van wateroverlast. Zeker als het hard had geregend, was het spelen en wandelen geen pretje meer. De nieuwe waterrijke speelplek in het park is hét antwoord. Geen overlast meer en een mooie natuurlijke plek erbij. Maar er is nog meer nodig…

Steeds vaker hebben we te maken met extreem weer in ons land. Dat betekent soms droogte, soms natte voeten. Veel soorten planten en dieren kunnen daar slecht tegen. Voor veel mensen kan dat zeer vervelend uitpakken. Tijd voor actie.

Onze stad heeft zeer veel aandacht voor het water op en rond het eiland van Dordrecht. Water bepaalde onze geschiedenis. Gelukkig is er ook bij de aanleg van Sterrenburg – ruim veertig tot vijftig jaar geleden – veel aandacht besteedt aan het groen en het water in de wijk. Dat leverde een mooie groene wijk op met veel aantrekkelijk water. Maar met dat grilliger wordende weer, blijft die aandacht nodig.

Sterrenburgers in groen en blauw (water)
Heel veel Sterrenburgers kunnen een handje helpen. Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen helpt. Het water kan dan weer in de bodem zakken, maar er zijn nog veel meer voordelen. De temperatuur in de stad wordt minder hoog – fijn als het erg heet wordt in de zomer. Fijn stof in de lucht wordt afgevangen. Kleine dieren, amfibieën, vogels en insecten zijn blij met het nieuwe groen. Sterrenburgers voelen zich prettiger en gezonder.

Alle beetjes helpen
Dus kijk volgende keer in je tuin eens rond. Kunnen er niet wat tegels of stenen uit? Kun je daar mooi nieuw groen planten? Zo kan iedereen een handje helpen aan een leefomgeving die klimaatbestendig is en gezonder.
Operatie Steenbreek is in 2015 opgericht om actie te kunnen voeren tegen te veel verharding. In het hele land zijn er activiteiten. Ook Dordrecht sloot zich aan. Dit voorjaar waren de eerste acties: tegel eruit – plantje erin. Dat krijgt in alle Dordtse wijken een vervolg. Dordrecht blijft heel veel aandacht geven aan het groen en blauw in de stad.

Meer weten?
Neem eens een kijkje op de website van Operatie Steenbreek. Daar vind je ook veel tips, ideeën en voorbeelden. Steenbreek is ook te vinden op Twitter, Facebook en Instagram.

IVN natuureducatie (ook actief in Dordrecht en in Sterrenburg) heeft op de website informatie over steenbreek.

Heel veel informatie over een natuurlijk, duurzaam Dordrecht is ook te vinden op de site van Duurzaamheidscentrum Weizigt.

Deel dit bericht met je vrienden!