vrijdag 3 december 2021

Alles over Dordrecht

Jan Eijkelboom zowel in Dordrecht als in Rotterdam met straatnaam vernoemd

22 september 2019

DORDRECHT / ROTTERDAM - Afgelopen week was in Rotterdam weer in het nieuws, dat een aantal journalisten met een straatnaam in het collectief geheugen is geplaatst. Eerder werd een journalist geeerd, die in 2018 overleed, met een naar hem vernoemde bank eer bewezen.

Journlist/dichter Jan Eijkelboom (1926-2008) wordt zowel in Rotterdam als in Dordrecht in de openbare ruimte zo in de herinnering gehouden. In Dordrecht werd een steeg naast het Dordrechts Museum naar hem genoemd. Die plek ligt op loopafstand van het Steegoversloot 58 waar hij woonde in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw.

In Rotterdam is het nieuws, dat de journalist Jan Eijkelboom die in 1979 als dichter debuteerde met de bundel Wat blijft komt nooit terug, zowel in Rotterdam als in Dordrecht woonde en werkte.

Overigens zijn verblijf in Dordrecht hing eens aan een klein draadje, maar mede door de inzet van cultuur-ambtenaar Ton Delemarre werd een oplossing gevonden en werd Jan dus een Dordtse dichter in de geschiedenis.

In Rotterdam leek de gemeente ruimhartiger te zijn voor journalisten.

De Jan Eijkelboomstraat in de Rotterdamse stadswijk Charlois komt in een buurt waar ook andere journalisten zijn vernoemd, zoals Loek Elfferich en Ruud Kuyper. en Emmy van Overeem.

In Dordrecht zijn, zover bekend, nog nooit journalisten gezien die achtergrond voor een straatnaam in aanmerking gekomen.

Wel heeft Cornelis Easton (1864 - 1929) in Sterrenburg een straat, maar daarop staat zijn journalistieke status niet en is ook niet vermeld dat hij een halve eeuw met Dordrecht direct verbonden was. In 2013 besteedde wel de stichting bijzondere concerten aandacht aan zijn betekenis.

Chr. J. Walson heeft ook in Dordrecht een straat gekregen, maar daarop valt helemaal niet te lezen wat zijn betekenis is geweest. Hij schreef lange tijd voor Dagblad de Dordtenaar en is ook bekend van boekjes over Dordrecht.

Lees meer over:

rotterdam jan eijkelboom
Deel dit bericht met je vrienden!