dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Marinus van den Berg geeft lezing over de periode van de laatste levensfase

16 september 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Jubileumweek 10 jaar De Rozenhof: Iedereen is welkom bij de lezing van Marinus van den Berg.

Palliatieve unit Het Spectrum De Rozenhof bestaat in oktober 10 jaar. Om daarbij stil te staan, zijn allerlei jubileummomenten gepland. Woensdag 9 oktober geeft geestelijk verzorger/ pastor Marinus van den Berg de lezing ‘Als het einde naderbij komt’. Donderdag 10 oktober zingt Sanne voor de gasten van De Rozenhof en zaterdag 12 oktober is er een High Tea voor (oud-) medewerkers, vrijwilligers en betrokkenen.

Marinus van den Berg spreekt tijdens zijn lezing over de periode van de laatste levensfase. “Het einde van het leven kan er ineens zijn. Ook als het verwacht werd, komt het toch nog onverwachts. Of het einde van het leven laat lang op zich wachten en vragen mensen zich af hoe lang het nog duurt”, vertelt Van den Berg. “Het einde kan het einde zijn van een zeer zware tijd. Het kan een opluchting en een gemis tegelijk zijn. Het verandert ieders leven. Soms was dat al anders omdat iemand je niet meer (her)kende.”
Hoe gaan we met elkaar om als dat einde inzicht komt? Verstaan we elkaar? Hoe kunnen we elkaar steunen? Daarover vertelt Marinus van den Berg meer tijdens de lezing.
De lezing ‘Als het einde naderbij komt’ is voor alle geïnteresseerden en vindt plaats in de Hofzaal van Het Spectrum De Sterrenlanden. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk voor 5 oktober en mogelijk via lezing@hetspectrum.nl.

Pijn en verdriet benoemen
Van den Berg heeft tientallen succesvolle boeken geschreven over thema’s als rouw, verlies en sterven en is een veelgevraagd spreker op lezingen en symposiums. Rode draad in zijn werk: omgaan met de dood moet je niet wegstoppen. De dood hoort bij het leven. Door met elkaar te praten kun je leren op een menselijke manier om te gaan met afscheid en de dood.
Door zijn lezingen probeert hij anderen te helpen om erover te praten.
Van den Berg: “Uit reacties merk ik dat ik normale woorden kan geven aan dat wat anderen meemaken. Met normale woorden bedoelen zij dan: geen theoretische verhalen, geen academische praat. Daar is behoefte aan.”
“Er is veel verdriet, veel pijn en veel verwarring onder de mensen, als gevolg van ervaringen die met sterven te maken hebben. Op de avonden die ik verzorg, mag dat benoemd worden. Ik hoor vaak terug dat ‘eindelijk’ alles een keer gezegd mag worden. Over die pijn en dat verdriet. Niemand hoeft te huilen, maar tegelijkertijd geldt ook dat niemand flink en sterk moet zijn. Ik creëer op die momenten kleine oasen in de samenleving.”

Sanne en High Tea
Het 10-jarig bestaan van Het Spectrum De Rozenhof krijgt op meerdere momenten aandacht. Zo verzorgt zangeres – en flexmedewerkster – Sanne een intiem optreden voor de gasten die dan verblijven in De Rozenhof. Zij zingt liedjes op verzoek en uit eigen repertoire.

Voor (oud-)medewerkers, vrijwilligers en betrokken is er zaterdag 12 oktober een feestelijke middag tijdens een High Tea. Een gezellig moment om met elkaar herinneringen en anekdotes te delen. Deze middag duurt van 14.30 tot 17.00 uur en is in de Hofzaal van Het Spectrum De Sterrenlanden.
De uitnodiging voor deze High Tea zijn in september verstuurd. Aanmelden is gewenst en mogelijk tot 5 oktober via themaavond@hetspectrum.nl.

Lees meer over:

lezing Marinus van den Berg
Deel dit bericht met je vrienden!