zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Bezorgde Dordtenaren demonstreren tegen 'pinkwashing' Chemours tijdens Dordrecht Pride

9 september 2019

DORDRECHT - “Droog Je Tranen Pierrot”, zingt Bonnie St. Claire op de achtergrond, terwijl de security actievoerders tegen Chemours verwijdert bij Dordt Pride. De omstanders verblikken of verblozen niet. De actievoerders stonden hier afgelopen zaterdag met borden met de teksten ‘Liever zaadlozingen dan giflozingen’ en ‘Chemours, you can’t buy me love’. De bezorgde Dordtenaren hebben zich op deze manier uitgesproken tegen de lozingen van gevaarlijke stoffen in de wateren rondom Dordrecht. Dat zij juist bij dit evenement demonstreerden, komt omdat Chemours Dordt Pride heeft gesponsord.

De actievoerders zijn eerder dit jaar ook al weggestuurd bij Wantijpop, om dezelfde reden. Zij  geven aan het verschrikkelijk te vinden dat juist een evenement dat staat voor gelijke rechten en veiligheid voor iedereen, zich door Chemours laat sponsoren en zo het recht op schoon drinkwater en een veilig milieu verkwanseld. Zij hekelen de kadootjes voor de buurt, sponsoringdeals en sommige teksten op de website van Chemours. "Het is een goedkope afleiding van Chemours' kernactiviteiten, het verdienen van geld met het vervuilen van de Dordtse wateren", aldus de actievoerders.

"Als de overheid weigert in te grijpen of zelfs lozingen legaliseert zullen de getroffen inwoners steeds bozer worden", waarschuwt demonstrant Stan, "Ik denk dat dit pas het begin is. Zeker op lokaal niveau staat nog een hoop op stapel. Wij laten ons niet meer met een kluitje in het riet sturen, als de overheid ons niet beschermt zullen we het zelf doen!"

Deel dit bericht met je vrienden!