donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Politie waarschuwt voor oplichting via Whatsapp

31 juli 2019

DORDRECHT/DRECHTSTEDEN - De afgelopen dagen kwamen bij de politie meerdere aangiftes binnen van mensen die werden opgelicht via Whatsapp. Om meer slachtoffers te voorkomen besteedt de politie aandacht aan deze oplichtingstruc. Die is wellicht al langer bekend, maar wordt nu ook in de Drechtsteden toegepast.

De oplichter doet zich in veel gevallen voor als goede bekende, waarbij hij/zij aangeeft een nieuw nummer te hebben, omdat bijvoorbeeld de telefoon in het toilet is gevallen. De oplichter heeft daarbij zijn huiswerk goed gedaan, want in veel gevallen zie je na het toevoegen van het nummer ook een foto van diegene die de oplichter zegt te zijn.

En tja diegene wil je natuurlijk niet figuurlijk in de kou laten staan, wanneer er wordt gevraagd om (een groot) geldbedrag voor hem/haar te betalen naar het rekeningnummer van 'een winkel' om te betalen voor bijv. een nieuwe wasmachine of medicatie.

Overkomt zoiets jou?
* Wees dan scherp en neem eerst (het liefst in persoon of via het oude nummer) contact op met diegene die jou net nieuw heeft toegevoegd.
* Maak het gevraagde geld niet over naar een voor jou onbekende rekening. Bijvoorbeeld met behulp van Tiki of via een derde rekening, maar doe dit naar een al bekende bankrekeningnummer dat je van diegene hebt.
* Toch opgelicht? Bewaar screenshots, betaalgegevens en het telefoonnummer en kom zo snel mogelijk aangifte doen.

Lees meer over:

whatsapp oplichting
Deel dit bericht met je vrienden!