zaterdag 19 juni 2021

Alles over Dordrecht

Leerorkest Drechtsteden in beeld – foto-expositie in Stadskantoor

15 juli 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Stralend, ingespannen, serieus, trots. De gezichten van de kinderen die met een instrument van Leerorkest Drechtsteden muziek maken, spreken voor zich. Muziek maken is leuk! De  Dordtse fotograaf Huib Kooyker legde de jonge musici vast tijdens de les in de klas. Zijn foto’s zijn tot 29 augustus te zien in de hal van het Stadskantoor.

‘Muziek is een verrijking van je leven. Daar heeft elk kind recht op’. Met dat motto werkt de stichting Leerorkest Drechtsteden aan het terugbrengen van muziekonderwijs op de basisschool. Muziek maken heeft een enorme positieve invloed op de algehele ontwikkeling van kinderen. De stichting zorgt voor de instrumenten en de docenten.

Na twee pilots hebben afgelopen schooljaar vier scholen Leerorkest Drechtsteden omarmt. Leerlingen van De Fontein, locaties Krispijn en Wielwijk, IKC Eden, De Albatros en de John F. Kennedyschool/Nova Tienercollege verzorgden afgelopen weken een concert voor hun ouders. Volgend schooljaar groeit Leerorkest Drechtsteden door met muziekles op basisschool De Griffioen en de Hans Petri school.
Leerlingen vormen symfonieorkest

Het idee is dat kinderen in groep 5 tot en met 8 wekelijks tijdens schooltijd een uur muziekles krijgen van een muziekdocent. Zij oefenen, in kleine groepjes, op een van de instrumenten uit het symfonieorkest. En maandelijks krijgen de leerlingen 'orkestrepetitie'. Elk schooljaar start een nieuw orkest met groep-5-leerlingen en stromen de anderen door naar het tweede, derde of vierdejaars orkest. Zo zijn er dus na verloop van tijd op elke deelnemende school vier Leerorkesten. Bij grote orkestrepetities en uitvoeringen spelen de kinderen samen met groepen van andere scholen.

‘We merken dat steeds meer scholen en ouders onze gedachten omarmen’. En aan de kinderen hoef je het niet te vragen. De krachtige foto’s van Huib Kooyker tonen zo mooi hoeveel plezier de kinderen beleven aan het leren bespelen van een instrument en het samen maken van muziek. Dat stimuleert ons om te zorgen dat op alle basisscholen in de Drechtsteden muziekeducatie de plek krijgt die het verdient”, aldus Marco Brand van de stichting. Behalve medewerking van scholen zijn daarvoor sponsoren van harte welkom.

www.leerorkestdrechtsteden.nl

De foto van een van de leerlingen van basisschool ‘De Fontein’ maakt onderdeel uit van de expositie.
FOTO HUIB KOOYKER FOTOGRAFIE

Foto hierboven: Wim van de Pol.

Lees meer over:

drechtsteden leerorkest
Deel dit bericht met je vrienden!