Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Nog één keer naar Portugal voor Jan Westerhout'
04jul 2019

Nog één keer naar Portugal voor Jan Westerhout

DORDRECHT - Nog één keer naar Portugal. Dat is de laatste wens van Jan. Portugal was en is alles voor Dordtenaar Jan Westerhout.

Al sinds 1976 ging Jan met zijn vrouw Ria en zijn dochters Alice, Elvira en Ramona naar het westen van het Iberisch Schiereiland. Portugal beviel zo goed dat ze daar in 1981 een vakantiehuis kochten. Daar in Caldas da Rainha met haar traditionele keramiek, in het district Leiria, hebben zij menige vakantie doorgebracht. Hun dochter Alice ging nog een grote stap verder. Zij ontmoette daar haar Portugese Paulo waarmee zij inmiddels bijna 25 jaar getrouwd is. Beide wonen daar met hun kinderen Laila en David in het Portugese Caldas da Rainha. Al is het vakantiehuis van Jan en Ria lang geleden verkocht, nog regelmatig bezochten zij tot voor kort hun tweede vaderland met als vaste bestemming Alice, Paulo en de kleinkinderen.

Helaas kwam daar in 2017 een abrupt eind aan. Jan werd ziek en moest regelmatig naar het ziekenhuis. Na die bezoeken knapte hij wel weer wat op, maar echt goed ging het niet met hem.
Vaak moest Ria bij nacht en ontij 112 bellen en kwam de ambulance Jan halen voor een behandeling, waarna hij, ogenschijnlijk opgeknapt, met een paar dagen weer naar huis mocht in het Dordtse Middenhoeve.

Enige tijd terug lieten de artsen weten dat Jan ongeneeslijk ziek is; een harde klap. Jan en Ria beseften dat het er nooit meer van zou komen om samen naar Portugal te gaan. Juist dát ging Jan erg aan het hart. Juist dáár had hij nog een keer naartoe willen gaan. De lange reis heen en terug, zelfs door de lucht, was echter geen optie meer. Gelukkig hebben Alice en Paulo vorige maand hun ouders nog kunnen bezoeken. Een bijzondere week van een beetje Caldas da Rainha in Dordrecht.

Verjaardagscadeau
Op 03 juli vierde Jan Westerhout zijn 78e verjaardag. Tussen alle felicitaties kwam ineens een prachtig cadeau tevoorschijn; een reis naar zijn geliefde Portugal.

Een geschenk dankzij de ‘Stichting Ambulance Wens Nederland’. De organisatie is een groep van 270 medisch geschoolde vrijwilligers die de laatste wensen vervult van terminale mensen die afhankelijk zijn van ambulancevervoer. Patiënten die met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances alsnog een reis kunnen maken. Ruim 12000 wensen heeft de stichting zo al vervuld en deze maand zal de laatste wens van Jan Westerhout toch nog worden waargemaakt. Op 14 juli, om 07:00 uur vertrekt de ambulance met hem en zijn Ria vanuit Middenhoeve naar Caldas da Rainha. Een twee dagen durende reis om twee mooie dagen in Portugal te mogen verblijven bij hun familie. Het zullen vast dagen worden van blijmoedig weerzien, maar ook van hartroerend afscheid van hun vele ‘amicos’.
Het leek er niet meer in te zitten, maar Jan gaat nu toch nog één keer naar zijn Portugal!Deel dit bericht met je vrienden!