zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Bas Robbemond en Frank Lavooij startten een fotostudio bij Beelderdijk Ateliers

1 juli 2019

DORDRECHT -Het klikte al snel tussen de Dordtse fotografen Bas Robbemond en Frank Lavooij. Ze ontmoetten elkaar voor het eerst op het World Body Paints Festival in Lisse. Daarna hebben ze contact gehouden. Op een gegeven moment was er de behoefte om meer met fotografie te doen en ontstond het idee om samen een studio te betrekken. Die vonden ze bij Beelderdijk Ateliers aan de Noordendijk 173A. De fotografen hebben een voorliefde voor portret- en modelfotografie en maken beiden prachtige plaatjes.

In de studio is het goed toeven. Er is ruimte voor een zithoek, waar je koffie kan drinken, Twee wanden waar foto’s gemaakt kunnen worden, met verwisselbare achtergronden en er is een mooie buitenplaats. Frank vertelt over de samenwerking met Bas: “We zijn twee totaal verschillende types en toch hebben we heel veel dezelfde ideeën. Over de fotostudio, over het fotograferen op zich. We zijn het nergens oneens over en verdelen de tijd in de studio naar behoefte. Dat gaat hartstikke goed. Ik heb MS en moet heel erg oppassen met mijn energie. In een studio kan ik veel makkelijker uit de voeten, als dat ik op een locatie veel moet lopen en bewegen. Dat is voor mij de reden geweest waarom ik dit wil. Als je iets met zijn tweeën doet, is het makkelijker te realiseren.”


In de studio. Foto: Esly Schoonen

“Een aantal jaren geleden heb ik een eenvoudig flitssetje aangeschaft als thuisstudio”, vertelt Bas over zijn motivatie. “Toen ben ik in de familiekring begonnen met portretten en heb wat mensen uitgenodigd. Ik merkte dat ik daar heel veel plezier in had en ben het uit gaan bouwen. Thuis had ik in de woonkamer een studio ingericht. De bank en tafel opzij, mensen uitgenodigd en dan moest ik alles opruimen als ze wegwaren. Daarna heb ik een vakopleiding fotografie gedaan. Daar heb ik ontdekt dat mensen fotograferen helemaal mijn ding is. Toen hebben wij in de slaapkamer een studio ingericht en zijn op zolder gaan slapen. Dat was iets te krap, dus toch op zoek naar een studio.”

Beelderdijk Ateliers
“Mijn vrouw en ik waren door iemand erop gewezen dat er misschien bij Beelderdijk Ateliers een ruimte vrij was", vervolgt Bas. "We liepen naar binnen en er was net iemand verhuisd naar een andere ruimte, dus deze kwam vrij.” “Je hebt niet zoveel nodig als studio”, vult Frank aan. “Als het maar een beetje ruim is, een beetje lang is en je goed licht hebt. Maar vindt het maar eens in Dordrecht. Als iemand binnenkomt moet het meteen goed aanvoelen, ze moeten zich op hun gemak voelen. Daarom ben ik blij dat het niet zo heel erg groot is.” “Je hebt ook wel studio’s, dat zijn echt hele grote bedrijfspanden of een hal”, vult Bas aan. “Dan heb je veel meer mogelijkheden, maar dan wordt het ook onpersoonlijk. Dit heeft nog een bepaalde intimiteit.”

Foto: Frank Lavooij

“We wilden bepaalde hoeken en een discrete kleedruimte, waar mensen zich op hun gemak kunnen omkleden”, vertelt Frank. “We kunnen het helemaal omgooien. Het licht is ook belangrijk.” Bas: “Ik maak ook foto’s met daglicht. Als hier de zon instaat, precies tussen de middag, is het eigenlijk een grote, mooi verlichte achtergrond. Dat geeft hele mooie effecten als je iemand daarin fotografeert. Het daglicht is het allermooiste licht wat er is, dat gebruik ik graag. Maar je hebt het niet altijd in de hand. Dat is het voordeel van een studio, het gordijn dicht en met de lampen kan ik maken wat ik wil. Als ik een foto in mijn hoofd heb, weet ik precies hoe ik de verlichting in moet stellen. Je hebt honderd procent controle over je belichting in de studio.” ”We kunnen het ook helemaal verduisteren”, vult Frank aan. “We kunnen het luik dichtmaken, dan is het pikkedonker hier, dan werk je alleen met je flitser.”

Workshops en cursussen
Bas is inmiddels in februari gestart als onderneming Bas Foto Art, daarvoor was hij hobbymatig bezig.“Het is niet alleen fotografie wat ik doe, maar ik geef ook workshops en cursussen en verhuur de studio aan mensen die hem willen gebruiken. Ik heb in de loop van de tijd een eigen stijl ontwikkeld. Wat ik mooi vind om te doen, zijn portretten volgens de oude meesters als Rembrandt Vermeer. Dat licht wat zij gebruikten, dat kan ik goed benaderen en kan foto’s maken in die stijl. Daar krijg ik heel veel positieve reacties op.” “Ik vind zijn fotografie mooi”, merkt Frank op. “Ik kan meeliften op wat Bas weet op het gebied van fotografie.” “Frank weet weer veel van techniek, websites en marketing,” reageert Bas. “We vullen elkaar aan. Zo is één plus één drie.”


Model Charlotte. Foto: Bas Robbemond

Frank werkt alleen hobbymatig, op basis van TFP. “Time for Print”, legt hij uit. “Haar of zijn tijd en mijn print.” Bas: “Dat doe je met gesloten beurzen. je hebt allebei een hobby. Er zijn modellen die dat ook hobbymatig doen en die het leuk vinden om bij een fotograaf foto’s te laten maken. Dan kunnen ze zichzelf presenteren. De fotograaf investeert dan in apparatuur en tijd. Je hebt toch een model nodig om foto’s te kunnen maken. Dan heb je allebei wat je hebben wil.”“Ik fotografeer nog maar heel kort vergeleken met Bas”, vertelt Frank. “Ik moest een hobby vinden vanwege mijn MS. Ik kwam thuis te zitten en moest een reden hebben om wat te doen. Dat is fotografie geworden. Dat is een dan een beetje een doorgeslagen hobby.” Beiden schieten in de lach. “Dat gaat meestal zo met hobby’s hè?” Bas vult aan: “Zeker met fotografie.” “Eerst heb ik alles gefotografeerd wat los en vast zit”, aldus Frank. “Echt waar hè?”, benadrukt hij. “Gaandeweg ben ik me gaan specialiseren in portretfotografie.


Foto: Frank Lavooij

Schoonheid
Bas: “Bij mij ging het net zo: Ik heb op mijn opleiding allerlei foto stijlen gedaan. Het fotograferen van mensen is toch het mooiste en het meest dankbaar. Ik heb hele mooie foto’s gemaakt van mensen die eerst zelf vonden dat ze niet mooi zijn. Ik herken schoonheid als ik het zie. De reactie die je krijgt van mensen als je ze de foto laat zien die je hebt gemaakt: “kijk eens dit ben jij”. De reactie die dat dan geeft, daar kan ik gewoon kippenvel van krijgen. Zo’n positieve boost geeft dat ook bij de mensen zelf. Ik vind het het allerleukste met mensen te werken die normaal geen model zijn. Die in het begin misschien wat ongemakkelijk zijn. Ik heb er heel veel plezier in om die mensen op hun gemak te stellen en er hele mooie resultaten uit te krijgen. Het is een combinatie van techniek, met mensen werken en met gevoel, dat vind ik een unieke combinatie aan het werk als fotograaf. Ik doe ook fotoshoots met ervaren modellen. Die zijn gewend om te poseren. Dan is het eerder andersom, dan leer ik weer wat van hen, hoe het makkelijk of beter kan. Er is altijd wel een leermoment."

Voor meer informatie of om contact met de fotografen op te nemen, kijk op: www.basfotoart.nl en www.franklavooij.smugmug.com.


Model Charlotte. Foto: Bas Robbemond


Foto: Frank Lavooij


Foto: Frank Lavooij

Deel dit bericht met je vrienden!