woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse Boekenmarkt; kinderboekwinkel De Giraf viert 25-jarig bestaan

29 juni 2019

DORDRECHT - Op zondag 7 juli vindt van 10.00 tot 17.00 uur de Dordtse Boekenmarkt plaats. Een lint van bijna 600 boekenkramen slingert zich dan door de stad. Dit jaar viert de kinderboekwinkel De Giraf haar 25-jarig bestaan op de Boekenmarkt. Naast een muzikaal en literair programma is er ook voor kinderen van alles te doen.

Het heeft niet met de klimaatverandering te maken, de twee giraffes die je tijdens de Boekenmarkt tegen kan komen. De ‘beestjes’ horen  bij Teatro Pavana. Zij komen het feestje van Kinderboekwinkel De Giraf opleuken. Om hun 25-jarige bestaan te vieren wordt het boek ‘Een Giraf in de stad’ gepresenteerd. Aan dit boek hebben meer dan veertig schrijvers en illustratoren meegewerkt, waaronder Toon Tellegen, Karel Eykman, Jet Boeke, Jacques Vriens, Annemarie van Haeringen, Sylvia Weve en Bette Westera.

Rond 15.00 uur wordt het eerste exemplaar op spectaculaire wijze overhandigd aan Wethouder Burggraaf. Iedereen is hierbij van harte welkom!

Giraffenbord
Tussen 13.30 en 16.30 uur kunnen kinderen op de Groenmarkt als giraf meedoen aan een levend Giraffenbord. Een spel gebaseerd op het aloude Ganzenbord. Dat betekent dobbelsteen gooien, opdrachten uitvoeren en hopen dat je de finish haalt en niet door de leeuw wordt verslonden.

Alle gekheid op een stokje
Het boek ‘Een Giraf in de stad’ werkte inspirerend voor het theater “Gekheid op een Stokkie.” Zij hebben er een voorstelling bij bedacht. Je kunt van 13:30 tot 15:30 uur zelf meespelen met dit Kindertheater.

Silent Swing
Bij het Stadhuisplein staat tijdens de Boekenmarkt tussen 13.00 en 16.30 uur een reusachtige schommel met geluid. Jong en oud, groot en klein mogen op de schommel klimmen en beleven wat het schommelen met geluid inhoudt.

Het Holberg Kwartet
Het Holberg Kwartet, bestaande Kjetl Ree Pederson, Janneke Zegveld, Jan-Willem Vis en Lex Bergink is van 13:00 tot 15:00 uur te horen in de tuin van het Dordrechts Museum aan de Museumstraat 40. Deze vier gerenommeerde musici brengen een prachtig afwisselend programma. Jan Willem Vis arrangeerde een aantal werken voor deze bezetting van viool, altviool, cello en hobo. Goed in het gehoor liggende romantische klassiekers om bij weg te dromen.

Het muzikale hoogtepunt vormt Mozarts hobokwartet in F (KV 370). Verder staan er twee 3-stemmige inventies van Bach op het programma. Melancholieke klanken in Gnossienne nr. 1 van Erik Satie en Flow my tears van John Dowland maken deze middag compleet. Het optreden wordt afgesloten met een Hebreeuws wiegelied, Numi, numi van Yoel Engel.

De Complimentenmeisjes
Op de Voorstraat zijn de complimenten meisjes te vinden van 13:00 tot 16:00 uur.

Als je dan over de Voorstraat loopt, heb je kans om een complimentenmeisje tegen het lijf te lopen en een compliment mee te krijgen. Want het compliment is op papier; een uniek “portret” van een eerste indruk.

Debutanten Wijnwagen
In de binnenstad kun je van 13:30 tot 15:30 uur de wijnwagen tegenkomen met hierop de drie genomineerden voor de ANV Debutantenprijs. Aan het einde van de dag weten Persis Bekkering, Mirthe van Doornik en Marieke Lucas Rijneveld wie er dit jaar de uitverkorene is. Ze maken drie stops, waar ze voorlezen uit eigen werk. De drie dames worden bezongen door minnestreel Lucas Florent en op fluit en luit zijn kompaan Hieronymus. Drinkliedjes uit vervlogen tijden ontbreken deze middag natuurlijk niet.

De wijnwagen start zijn tocht om 13.00 bij het Dordrechts Museum, rijdt vandaar naar de Bibliotheek (13.30 uur), rijdt door naar Boekhandel Vos & van der Leer (14.30 uur) en vandaar via ‘Het Magazijn’(15.30 uur) weer terug naar het Dordrechts Museum. Daar vindt vanaf 16.30 uur de uitreiking van de ANV Debutantenprijs 2019 plaats.

Groenmarkt 13.30 uur
Visstraat 14.30 uur
Voorstraat 15.30 uur

Mingaars - Boogaard - Dijkgraaf
Van 13:45 tot 15:45 uur is op het Statenplein een optreden. Twee gitaristen en een fijnzinnige virtuoze mondharmonicaspeler spelen op een fundament van jazzy en Braziliaans getinte composities. Op gitaar Peter Mingaars en Ben Boogaard. Beiden met een enorme staat van dienst op alle belangrijke jazzpodia en festivals in Nederland. Op subtiele wijze bespeelt Wim Dijkgraaf zijn chromatische mondharmonica.

Je hoort van djezz jazz tot gypsy jazz. Het repertoire is niet te vangen onder één noemer. Zij spelen uniek repertoire waaruit de kennis van en de liefde voor vele moderne jazztradities blijkt en geven daar een fijne en persoonlijke vorm aan

Deel dit bericht met je vrienden!