donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Özcan Akyol bij viering en herdenking Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht

27 juni 2019

DORDRECHT - Nederlandse schrijver en columnist Özcan Akyol zal dit jaar spreken tijdens de viering en herdenking van de Eerste Vrije Statenvergadering. Deze vindt plaats op vrijdag 19 juli bij museum Het Hof van Nederland, in Dordrecht.

De dag bestaat uit een feestelijke viering met eten, muziek, een speakerscorner in de Kloostertuin en een officiële herdenking op het Hof. Bij de herdenking zullen naast Akyol verschillende sprekers aanwezig zijn, waaronder de burgemeester van Haarlem Jos Wienen. Het programma wordt afgesloten met een documentaire in The Movies, 'Sprekend Nederland'. 

Viering en herdenking in ere hersteld
In 2015 openden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima tijdens Koningsdag het museum Het Hof van Nederland. Het museum is gevestigd in het gebouw waar de Eerste Vrije Statenvergadering ook daadwerkelijk plaatsvond en vertelt onder andere het verhaal van deze bijzondere historische gebeurtenis, die van groot belang is voor de Nederlandse geschiedenis. Sinds 2015 wordt de Eerste Vrije Statenvergadering ook weer jaarlijks gevierd en herdacht.

Belangrijke dag uit de Nederlandse Geschiedenis
De Eerste Vrije Statenvergadering was een belangrijke gebeurtenis tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Willem van Oranje was al enkele malen de strijd aangegaan met het Spaanse gezag in de Nederlanden, toen op 19 juli 1572 op zijn verzoek delegaties van 12 steden bijeenkwamen in het Augustijnenklooster in Dordrecht. Met de vergadering wilde Oranje meer steun en financiering krijgen voor zijn vrijheidsstrijd. Dit lukte: Willem van Oranje werd hersteld in zijn functie van stadhouder. Het was een belangrijke eerste stap naar de onafhankelijke Republiek, de voorloper van het Nederland van nu. Ook werd tijdens de vergadering de door Willem van Oranje gewenste vrijheid van godsdienst opgetekend. Vandaar dat de begrippen vrijheid en tolerantie belangrijke thema's zijn die belicht worden op 19 juli.

De Eerste Vrije Statenvergadering is daarmee een belangrijke mijlpaal in de Nederlandse geschiedenis. Weliswaar nog relatief onbekend bij de Nederlander, maar enkele jaren geleden in het blad Quest door vooraanstaande historici uitgeroepen tot de belangrijkste dag uit de Nederlandse geschiedenis.

Praktisch
Viering en Herdenking Eerste Vrije Statenvergadering 1571
Vrijdag 19 juli, van 17:00 tot 20:30 uur, aansluitend een film in The Movies
Hof 6, Dordrecht

Lees meer over:

herdenking statenvergadering
Deel dit bericht met je vrienden!