woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Documentaires zijn ook een bioscoopbezoek waard

18 juni 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Documentairefilms keren meer en meer terug in de programma’s van Nederlandse filmtheaters. De publieke belangstelling voor attractief gemaakte non-fictie groeit. Het Movies-filmprogramma van de komende week onderstreept deze trend.

De premièrefilm is Untouchable. Daarin wordt de opkomst en (vooral) de ondergang van Hollywood-tycoon Harvey Weinstein getoond. Weinstein groeide uit tot het schandelijke middelpunt van de #MeToo-beweging. Verteld door naaste collega’s en vrouwen die hem hebben aangeklaagd, wordt niet alleen een machtsgeil individu geportretteerd. Ook een systeem van ongelijke macht en afhankelijkheid wordt blootgelegd.
 
Eenmalig op MA 24/6 presenteert The Movies Mantra: Sounds Into Silence. In samenwerking met W.Y. Centrum voor Bewust-zijn in Dordrecht. Deze documentaire voert de kijker mee in de wereld van het spirituele Kirtan-zingen (mantra’s en chanten zijn andere benamingen). Deze muziekvorm is uit de Bhoedistische kloosters gebroken en inspireert nu hip-hop en popartiesten, yogaklassen, therapiegroepen, rustzoekers en nog veel meer. Na afloop volgt een mini-concert met zang en ritmes olv Yvette Baan.

Op DO 27/6 vindt de publiekspremière plaats van een Dordtse documentaire. Filmmaker Evelyn Jansen volgde met haar camera twee jaar lang de wording van De Nieuwe Biesbosch. Grote stukken land zijn terug gegeven aan de natuur en het water. Zo is het Nationale Park uitgebreid. Tegelijkertijd zijn er ook menselijke doelen, zoals toerisme en drinkwatervoorziening, goed behartigd in dit proces. Een portret van hedendaags natuurbeheer.

De film wordt ingeleid door Evides-manager Henk Ketelaars. Na de film wordt doorgepraat met boswachter Jacques van der Neut, gemeentelijke projectleider Kitty Westgeest en Biesboschkenner Wim van Wijk.

Tot slot is er de inspirerende documentaire voor het hele gezin: The Biggest Little Farm. Over een gezin dat besluit de stadsdrukte te verlaten om op dorre grond in een boerderij te gaan leven. Via bijzondere natuurlijke teelt- en beheermethoden weten ze er een vruchtbaar, weelderig natuurbedrijf van te maken. Weer een mooi voorbeeld dat aantoont dat we veel duurzamer met de aarde (én met onszelf) kunnen omgaan.

Deze goede filmverhalen, gecreëerd in attractieve beeldtaal, onderstrepen andermaal dat bioscoopbezoek behalve leuk ook leerzaam en inspirerend kan zijn. Geef jezelf een boost..

Voor meer info, vertoningstijden en online kaartverkoop, check: www.themoviesdordrecht.nl

Lees meer over:

the movies films documentaires
Deel dit bericht met je vrienden!