donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

MKB-katalysatorfonds steunt innovatieproject duurzame baggerrobot

14 juni 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het bedrijf Aqitec Water Systems uit Dordrecht heeft een bijdrage ontvangen uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden. Het bedrijf gebruikt deze cofinanciering om een haalbaarheidsonderzoek te doen naar de vraag waar de meeste kansen liggen voor baggerrobots en welk product of dienst met de baggerrobot het best aansluit bij de behoefte.

Vanuit de gedachte ‘ontwikkelen is samenwerken’ heeft het bedrijf zich gevestigd in een van de maakhallen van de Duurzaamheidsfabriek, waar directe lijnen zijn naar andere startups, bedrijven en het onderwijs.

Slim baggeren met minimale belasting voor de natuur
Baggeren is noodzakelijk om wateren bevaarbaar te houden en om veilige afvoer van water te garanderen. Baggerwerkzaamheden worden normaalgesproken periodiek uitgevoerd, dit terwijl sedimentatie een continu proces is. Aqitec ontwikkelt daarom een innovatieve baggeroplossing gebaseerd op elektrische slibrobots die op de waterbodem rijden, het slib opzuigen en door een drijvende leiding naar de kade verpersen. Deze baggermethode is minder invasief en de natuur wordt minimaal belast. De robots kunnen continu worden ingezet of zijn bijvoorbeeld snel inzetbaar om blokkades in watergangen weg te halen.

Pionieren en samenwerken
Aqitec Water Systems is een spinoff van het productontwikkelbedrijf Aqitec van Laura Dinkla, Idtz Wieling en Ivo Wieling. “We pionieren met elektrische baggerrobots om meren, vaarten en havens op diepte te houden. De komende jaren willen we proefprojecten doen en de techniek verder verfijnen en we zoeken samenwerking met aannemers om een dienst op te zetten. De Drechtsteden zijn toonaangevend in de maritieme sector en de baggerindustrie. Een mooie plek om ons baggersysteem te ontwikkelen, zeker in de Duurzaamheidsfabriek waar kennisinstituten, onderwijs en innovatoren samenkomen. Het is mooi om daar onderdeel van te zijn. De maakhal geeft ons daarbij de ruimte voor onderzoek, ontwerp, prototypebouw en testen.”

Duurzaamheidsimpuls regionale maritieme maakindustrie
Wethouder Maarten Burggraaf is trots dat Aqitec zich heeft aangesloten bij het innovatienetwerk in de regio: “Dit soort innovatief ondernemerschap is enorm waardevol voor de regionale economie. Bovendien biedt Aqitec Water Systems hiermee een duurzame technische oplossing. Ik heb er alle vertrouwen in dat de waterbeheerders robotica omarmen en dat de maakindustrie in de regio straks
rechtstreeks zal profiteren van deze innovatie.”

MKB-katalysatorfonds Drechtsteden
Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden biedt cofinanciering, ontsluit relevante netwerken en biedt faciliteiten aan. Bedrijven met innovatieve ideeën in de(maritieme) maakindustrie kunnen een beroep doen op dit fonds. Voor meer informatie kijk op: www.mkbkatalysatorfondsdrechtsteden.nl

Lees meer over:

drechtsteden impuls innovatie mkb
Deel dit bericht met je vrienden!