zaterdag 16 januari 2021

Alles over Dordrecht

Enthousiaste en zonnige start burgerinitiatief leefwerf de Biesbosch

27 mei 2019

DORDRECHT / HENDRIK-IDO-AMBACHT - Vrijdagmiddag 24 mei 2019 ging een flinke groep genodigden en enthousiastelingen met de Veerdienst 3 naar H.I. Ambacht, naar het Zwarte Zwaantje (historisch binnenvaartschip), dat daar aangemeerd ligt ter hoogte van de Veersedijk 271. Met eigen ogen konden de aanwezigen aanschouwen wat nu een Franse motor is. Hij wordt nu onderhanden genomen om uiteindelijk een ligplaats te krijgen in de Zuidelijke Insteekhaven op de Stadswerven.

Dat was de start van de uitvoering van het Burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch, Na jarenlange intensieve voorbereiding. Een bijzonder moment om te vieren met elkaar.

Het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch wordt gefinancierd met subsidies vanuit de Erfgoedlijn Waterdriehoek van de Provincie Zuid-Holland en de gemeente Dordrecht. Het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch vertelt het sociaal-economische verhaal van onze bijzondere maritieme topregio.

Leefwerf De Biesbosch is op het gebied van samenwerking iconisch, omdat door het behoud van de Franse motors het varend en cultureel erfgoed van de Marshall-hulp behouden blijft. Niet voor niets hebben de Fransen en Amerikanen destijds in de regio Drechtsteden Scheepswerf De Biesbosch uitgekozen als werf die de Franse motors ontworpen en later geassembleerd en onderhouden heeft.

Initiatiefnemer Elio Barone was bijzonder verheugd om op deze zonovergoten dag de vele belangstellenden hartelijk welkom te heten op het Zwarte Zwaantje, een groot, stevig schip, dat omgetoverd gaat worden naar een multifunctioneel schip voor in de Zuidelijke Insteekhaven in de Stadswerven.

Voorzitter Martine van Lier bracht de historie van het initatief in herinnering en dat dankzij de grote volharding van Elio Barone het nu eindelijk tot uitvoering komt. Er is inmiddels een nieuw bestuur, een Bouwcommissie en een Raad van Advies, een stevige structuur rondom het Burgerinitiatief. Martine moet vanwege een nieuwe functie haar voorzitterschap opgeven. Zij heeft evenwel het volste vertrouwen erin dat het initiatief nu succesvol de eindstreep gaat halen.

Patty van der Kley van de Provincie vertelde dat voor de Provincie de Ergoedlijnen van groot belang zijn, die financieel goed worden ondersteund. Ze hoopt dat dat zo blijft met de nieuwe coalitie.

Wethouder Rinette Reynvaan zei dat tussen droom en daad veel praktische bezwaren en wetten staan. Ook bij dit Burgerinitiatief. Maar het gaat er nu toch van komen. “Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit, om de historische aspecten van de Stadswerven te gebruiken en om oude schepen creatief te gaan gebruiken”.

Jos Hubers van Stichting Binnenvaart vertelde dat de Franse motor goede schepen waren: “Die moet je nemen” zei hij tegen Elio voor het initiatief. Er is ook een prachtig boek over deze schepen.

Burgemeester Heijkoop van H.I. Ambacht woont pal tegenover de ligplaats van het Zwarte Zwaantje. Hij vroeg zich al af wat dat nu eigenlijk was als hij uit zijn raam keek. Hij verwachte dat de nieuwe coalitie in de Staten juist meer dan minder zou geven aan historisch erfgoed. Hij memoreerde aan het feit dat er veel kleinere maritieme bedrijven zijn in onze regio, wat zo kenmerkend is voor onze regio. Nu hij weet wat het Zwarte Zwaantje is, was hij heel trots op het burgerinitiatief. “Het Burgerinitiatief heeft mijn hart gestolen”.

De penningmeester vertelde nu vanaf 0 te starten. En vroeg aandacht om sponsor of donateur te worden.

Toen was er het moment voor de onthulling van het bord en logo van Leefwerf De Biesbosch. Na wat rukken en trekken, viel het doek uiteindelijk en kwam het bord tevoorschijn en straalde in de volle zon. Het komt te staan bij de entree van de Zuidelijke Insteekhaven.

Hierna was er tijd voor toasten en hapjes.

Het was een bijzondere middag. Op naar een bijzonder resultaat.

Lees meer over:

biesbosch leefwerf
Deel dit bericht met je vrienden!