donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Ravotten en genieten van natuur tijdens open dag Nieuwe Dordtse Biesbosch en Duizend-soortendag

23 mei 2019

DORDRECHT - Natuurliefhebbers en iedereen die eens lekker wil ravotten, kunnen hun hart ophalen deze zaterdag. Zaterdag 25 mei van 10.00 tot 16.00 uur is er namelijk een open dag van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Er is voor jong en oud veel vertier als skelter- en stormbaan, boerenmarkt en pony’s aaien.Tegelijkertijd vindt deze dag de Duizend-soortendag plaats. In de Biesbosch worden tal van beestjes en planten geteld, onder begeleiding van een gids.

De Nieuwe Dordtse Biesbosch is een nieuw natuur- en recreatiegebied bij de parkeerplaats Oude Veerweg en Oosthaven. Tijdens de open dag kun je fietsroutes volgen of een wandeling houden. Je kan geschminckt worden en je kan lammetjes en pony’s aaien. Op de pony’s mag je ook rijden. Verder houdt het gemaal Johannes Vis open dag. Er is een plukark, eten en drinken en verschillende instellingen presenteren zich.

Op de boerenmarkt brengen boeren, buitenlui en de Dordtse zorgboerderijen hun streekproducten aan de man. Museum Twintighoeven is er met speciale jams en enkele bijzondere Biesbosch-boeken met fikse kortingen (tot 50%).

Openluchttentoonstelling'
Dordrecht Ondergronds zorg voor archeologie tijdens de wandelroutes met de open dag. Bij twee van de zes nieuwe wandelroutes loop je in feite door een 'openluchttentoonstelling'. Via QR-codes op paaltjes langs de route kom je meer te weten over de geschiedenis van het gebied, waaronder verdronken dorpen.

Vanaf 25 mei is de route te vinden in de app izi.Travel. In deze audioreisgids kom je ook terecht als je de QR-codes langs de route scant (je moet de app dan wel even downloaden). Je hoort en ziet op dat moment dus meer over de plek waar je dan staat. Voor de zogeheten 'Haniasluisroute' zijn 6 korte filmpjes gemaakt, voor de 'Bolbakenroute' 7.

Duizend-soortendag Biesbosch
Op 25 mei vind in de Biesbosch tevens de Duizend-soortendag plaats. Er zijn vele telactiviteiten: van insecten en libellen tellen tot wilde planten in kaart brengen of waterdiertjes zoeken. Stap op de fiets of wandel mee, onderweg tel je samen met de gids de soorten die je tegen komt.

De waarnemingen die tijdens deze tochten worden gedaan, worden meegenomen in de totaalscore van de week 25 mei 9.00 uur t/m 3 juni 15.00 uur. Ook als je geen ervaring hebt ben je welkom. Dit is een samenwerking van Staatsbosbeheer en Natuur-en Vogelwacht Biesbosch.

Fietsen
Stap op de fiets met de boswachter en kom alles te weten over de inrichting en het beheer van dit waterrijke gebied. Vele watervogels en reigerachtigen voelen zich hier thuis, grote kans dat je grote zilverreigers, lepelaars, rietzangers, blauwborsten of een van de vele andere soorten hoort of ziet.
Vanaf 10 jaar. Tijd: 10.00-12.00 en 14.00-16.00 uur.

Insecten
Wandel mee met ecoloog Merijn Loeve neemt je mee naar de Elzen en de Louisapolder en vertelt je alles over de inrichting en het beheer van de Biesbosch. Watervogels en reigerachtigen voelen zich hier thuis, maar ook allerlei kleine dieren zoals kevers, bijen en zweefvliegen.
Vanaf 10 jaar. Tijd: 14.00-16.00 uur.

Libellen
Wandel mee met Leo Marinissen, hij vertelt je alles over de libellen van de Biesbosch en hoe het gevoerde beheer van groot belang is voor hen. Duik in de wereld van de watersnuffel, gewone oeverlibel en platbuik en wie weet kom je ze onderweg tegen...
Vanaf 10 jaar. Tijd: 11.00-13.30 uur.

Wandelen
Wandel mee met de boswachter en kom alles te weten over de inrichting en het beheer van dit waterrijke gebied. Vele watervogels en reigerachtigen voelen zich hier thuis, grote kans dat je blauwe reigers, lepelaars, kleine karekieten, rietgorzen of een van de vele andere soorten hoort of ziet.
Vanaf 10 jaar. Tijd: 10.00-12.00 uur en 14.00-16.00 uur.

Waterdieren
Met schepnetten vis je naar allerlei waterbeestjes die hier in de Biesbosch leven en tijdelijk in een klein aquarium gestopt. Zo kun je er mooie foto’s van maken!
Vanaf 10 jaar. Tijd: 11.00-13.00 uur.

Wilde bloemen en planten
Wandel mee met de boswachter en kom alles te weten over de inrichting en het beheer van dit waterrijke gebied. Door de vernatting zijn vele wilde planten en bloemen zich hier thuis gaan voelen.
Vanaf 10 jaar. Tijd: 13.00-15.00 uur.

Informatie
Voor meer informatie en om je op te geven, kijk op: www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/biesbosch/1000-soortendag-biesbosch

Deel dit bericht met je vrienden!