Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Boekpresentatie over Dordtse glasfabriek Bouvy'
16mei

Boekpresentatie over Dordtse glasfabriek Bouvy

DORDRECHT - Woensdag 15 mei 2019 overhandigde Laura Roscam Abbing in Huis Van Gijn haar boek 'De Koninklijke Nederlandse Glasfabriek J.J.B.J. Bouvy, Dordrecht 1854 – 1926, leverancier van vensterglas' aan wethouder Rinette Reynvaan.

Bouvy was een invloedrijke Dordtse fabriek die in het buitenland prijzen won vanwege innovatieve producten en die in Nederland alom bewondering en opdrachten verwierf door het mooie glas in lood.

In de collectie van het Dordrechts Museum bevinden zich momenteel drie ruiten van de Firma J.J.B.J. Bouvy.

De Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek J.J.B.J. Bouvy (1854-1926) ooit de voornaamste vensterglasfabriek in Dordrecht, was een goedlopend familiebedrijf met internationaal aanzien. Ze hadden een brede klantenkring met veel particulieren, een breed assortiment met alle mogelijke soorten vensterglas (functioneel en decoratief), een glasatelier, kantoren in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en agentschappen verspreid over Nederland. De invloed van Bouvy was groot en het glas dat de firma naliet, is al generaties meegegaan. Deze erfenis verdient de aandacht en waardering als wezenlijk onderdeel van het Nederlandse culturele erfgoed.

Over het vensterglas uit de 19e en 20e eeuw was zeer weinig bekend. Alles op het gebied van vlakglas – benodigd voor bouwen, wonen en transport – werd bij Bouvy gemaakt. Door onderzoek te doen naar deze in die tijd zeer bekende fabriek heeft Laura Roscam Abbing kennis bijeengebracht over het vlakglas en de vlakglasindustrie in die periode.
 
Boekgegevens:
Laura Roscam Abbing
De Koninklijke Nederlandsche glasfabriek J.J.B.J. Bouvy, Dordrecht 1854-1926, leverancier van vensterglas.
ISBN:  978-90-819620-2-5
368 pagina’s full colour, hard cover
Verkoopprijs:  € 30,-
Uitgeverij het dochterhuis hetdochterhuis@gmail.com

Foto: Elske de Korver – Studio 305Deel dit bericht met je vrienden!