Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Finale 400 Jaar Synode & Movies Music Night met Elton John'
14mei

Finale 400 Jaar Synode & Movies Music Night met Elton John

DORDRECHT - De komende week presenteert Cinema The Movies Dordrecht weer een aantal bijzondere filmevenementen. We lichten er twee uit.

Op zondagmiddag 19 mei a.s. wordt de filmserie 400 Jaar Synode Dordrecht afgesloten. In 7 voorafgaande edities werd verkend hoe onze Nederlandse identiteit in de afgelopen decennia verbeeld is in films. Typische Hollandse karaktertrekken en gedrag passeerden de revue. Als afsluiting wordt de blik nu op de toekomstgericht. De vraag hoe die identiteit zich zou kunnen ontwikkelen staat centraal. De vraag wordt belicht via een film en een lezing.

Schrijver/publicist Mohammed Benzakour is Drechtstedeling en schrijft in zowel fictie als colomns/essays veel over verbindingen tussen mensen; over samen leven. We hebben hem gevraagd zijn licht eens te laten schijnen over hoe het Nederlanderschap zich ontwikkeld. Welke karaktertrekken of gedragsregels zouden kunnen helpen om ons toekomstige samenleven op dit overvolle stukje aarde fijn te houden.

Daarvoor bekeek hij ook de recente documentaire Sprekend Nederland van John Appel (o.a. Zij Gelooft in Mij). Het is een prachtige compilatie van portretten van mensen die speeches afsteken. Want dat doen wij graag bij allerlei gelegenheden. Er naar kijken is een confrontatie met je eigen (voor)oordelen, want iedere toeschouwer filtert wat hij hoort en ziet door zijn eigen oordeel. Kunnen we luisteren naar wat de spreker echt bedoelt?

Vooraf toont het programma nog de film Sanne’s Synode van de Dordtse filmmaker Wim Goossens en scenarist Jan Stroeve. Via deze film gingen vele Dordtse schoolkinderen met elkaar in gesprek over zelfbeeld en anderbeeld; over identiteit en religie. Docent Maurice de Jong licht een tipje van de sluier op over de oogst van die gesprekken.

Het programma start om 14:30 u. Sprekend Nederland start om 15:15 u. En Mohammed Benzakour spreekt om 16:45 u.

Op vrijdagavond 24 mei is er een feestelijk filmevent. De voorpremière van Rocketman is de hoofdact van de 4e Movies Music Night. Deze film is een biopic over Elton John; de kleurrijke ontwikkeling van een verlegen “small town boy” tot een iconische popartiest. En natuurlijk staat de film bol van zijn muziek en grote hits. Er was al het grote succes van Bohemian Raphsody, nu komt Rocketman.Deel dit bericht met je vrienden!