maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

Politie Dordrecht maant bewoners vast te wennen aan fietsen zonder mobieltje

29 april 2019

DORDRECHT - Vanaf 1 juli 2019 mag je geen mobiele telefoon meer vasthouden tijdens het fietsen. Bijvoorbeeld om te appen, de navigatie te gebruiken of muziek uit te zoeken op de fiets. Het verbod geldt voor alle mobiele elektronische apparaten voor communicatie- en informatieverwerking. Dus ook voor muziekspelers. Als je stilstaat mag je je telefoon of andere mobiel apparaat vasthouden en bedienen.
“Wacht niet tot 1 juli en probeer er nu alvast aan te wennen”, aldus de politie. “Dat kan u een bekeuring schelen.” De boete zal € 95,- voor fietsers gaan bedragen.

Handsfree muziek luisteren
Onder bepaalde omstandigheden mag je handsfree muziek luisteren op de fiets. Dat mag zolang je je telefoon, muziekspeler of ander mobiel elektronisch apparaat niet met de hand vasthoudt. Bijvoorbeeld via een koptelefoon, waarmee je het apparaat bedient. Je moet wel zorgen dat je het omgevingsgeluid nog hoort. Bijvoorbeeld door maar één oordopje te gebruiken. Of het volume laag te zetten.

Handsfree navigeren is eveneens toegestaan

Getoeter
Het appen tijdens het fietsen is wel een dingetje in het verkeer. Op de facebookpagia van de politie reageren mensen met veel voorbeelden van onveilige situaties uit de praktijk, waarbij fietsers zitten te appen. Zo grapt de chauffeur Jeroen: “Als ze niet meer mogen appen op de fiets, hebben ze misschien wat tijd om rond te kijken. Dan zien ze me wel aankomen met 50 ton. Scheelt een hoop getoeter. Ze zijn zo bezig met de telefoon, dat de wereld eromheen verdwijnt. Vooral op rotondes.”

Wel wordt getwijfeld aan de handhaving van de wet. Zo oppert Carla : “Leuk al die wetten, maar door gebrek aan handhavers, gaan we het gewoon weer gedogen.”

Deel dit bericht met je vrienden!