Monday 27 September 2021

Alles over Dordrecht

Zeilen op het Spaarbekken bij de KDR&ZV

9 april 2019 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Misschien is het voor veel mensen niet bekend, maar in Dordrecht ligt een uitermate rustige en veilige plek om te leren zeilen: het Spaarbekken ‘Grote Rug’. De KDR&ZV verzorgt hier zeillessen van mei tot oktober. Altijd al eens willen ervaren of zeilen iets voor uzelf, uw zoon of dochter is? Op zaterdag 4 mei vindt de open dag Zeilen van de ‘Koninklijke Dordrechtsche Roei en Zeil Vereeniging’ plaats. Grijp uw kans, kom kijken en luisteren, en stap aan boord.

De instructeurs van de Koninklijke Dordrechtsche Roei- en Zeilvereeniging starten binnenkort weer met het zeilseizoen. Onze Optimisten en RS Feva’s (tweemanszeilboten) gaan vanaf mei het water op. Iedere week van mei tot oktober, met een stop in de zomervakantie, krijgen kinderen van 8 tot 18 jaar les op het Spaarbekken in Dordrecht. Daarnaast worden ook zeillessen gegeven aan studenten en volwassenen in stabiele, vierpersoons ‘Seabirds’.

De beginnende zeilertjes krijgen naast de reguliere lessen een zogenaamde omslaan-les in het zwembad in Dordrecht om vertrouwd te raken met balans, nat worden en natuurlijk het omslaan zelf. Uiteraard worden ook de nodige theorielessen gegeven in het gedeelde clubhuis van surfvereniging Windkracht. De kinderen, die in bezit van zwemdiploma A en B moeten zijn, beginnen in een Optimist. Zijn ze dit boottype eenmaal ontgroeid, dan kunnen ze door in de tweemansboten, die bieden weer een nieuwe uitdaging. Ieder seizoen kunnen de leerlingen één diploma halen, gebaseerd op de richtlijnen en eisen van de landelijke Commissie Watersport Opleidingen (CWO).

Wedstrijden
Om het wedstrijdelement te stimuleren, zijn er geregeld clubwedstrijden. Daarnaast worden ook andere activiteiten georganiseerd, want met elkaar lekker op het water bezig zijn, is ons credo. De zeilafdeling is een stabiele club. Er is altijd ruimte voor nieuwe aanwas. Instappen kan ook gedurende het seizoen, maar het leukst is het om direct in mei te starten. Er is altijd plaats voor junioren en zeker voor tieners is zeilen een geweldige sport.

Regiofunctie
De zeilafdeling heeft een echte regiofunctie gekregen. Veel zeilers van buiten het Eiland van Dordrecht hebben hun weg gevonden naar het Spaarbekken, met name vanwege ons afgesloten, rustige zeilwater. De zeilafdeling is voor leden vanaf 8 tot 80 jaar. Zo is het ook mogelijk om een eigen open zeilboot te stallen, dan krijg je als zeillid een wal-ligplaats. Bij aanwezigheid van een ‘walschipper’ kan doordeweeks en in het weekend gezeild worden.

De vereniging biedt lesboten aan die bedoeld zijn om kennis te maken met het zeilen. Als de kinderen eenmaal de smaak van het zeilen te pakken hebben, ontgroeien ze onze lesboten en raden we de ouders aan om voor hun kinderen een eigen boot aan te schaffen.

Open Dag zaterdag 4 mei
Wil je vrijblijvend meemaken hoe het is om te zeilen? Kom naar de open dag op 4 mei. Deze begint om 11.00 uur en duurt tot ca. 15.00 uur. U bent van harte welkom op Spaarbekken ‘Grote Rug’, Baanhoekweg 9 in Dordrecht, bij de Surfvereniging Windkracht (ingang net voor het spoorlijntje van Dupont naar rechts). De zeillessen starten meteen na de open dag, dus in de week vanaf maandag 6 mei.

Zondag 26 mei Combi-Rotterdamwedstrijd bij de KDR&ZV
Uniek voor de zeilafdeling van de KDR&ZV is dat de vereniging dit jaar voor de tweede keer als organisator meedoet aan het Combi-Rotterdamwedstrijdcircuit. Op 26 mei wordt deze Combi-wedstrijd gehouden op het Spaarbekken, waarbij de KDR&ZV gastheer is voor de vele zeilers uit de regio Rotterdam.

De Combi-Rotterdam is een serie van zeven wedstrijddagen. De organisatie is in handen van zeven watersportverenigingen in en rondom Rotterdam. Iedere deelnemende vereniging organiseert één wedstrijddag. En de KDR&ZV is er maar wat trots op dat zij dit jaar weer plaats mag bieden aan dit prachtige jeugdzeilevenement.

Meer informatie over het zeilen bij de KDR&ZV?
Informatie over zeillessen: https://www.kdrzv.nl/zeilen/ of via secretariaat@kdrzv.nl.

Bezoekadres zeillocatie Spaarbekken ‘Grote Rug’
Baanhoekweg 9
3313 LA Dordrecht

Roeien
Naast het zeilen kunt u bij de KDR&ZV ook leren roeien. Mocht u overwegen te gaan roeien en een kijkje willen nemen op onze roeilocatie: elke zaterdagochtend is er om 11.00 uur vrije inloop aan het Wantijpark 2 in Dordrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!