donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Regionaal Archief Dordrecht toont nieuwe filmaanwinsten uit jaren '20 tot '60

25 maart 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Regionaal Archief Dordrecht heeft onlangs een aantal historische films aan de collectie toe kunnen voegen. Op zaterdag 30 en zondag 31 maart wordt een aantal filmfragmenten vertoond in Het Hof van Nederland.

Onder de nieuwe aanwinsten zijn beelden van de militaire parade van 12 mei 1945. Canadese Shermantanks reden toen over de Krispijnseweg Dordrecht binnen, gadegeslagen door duizenden Dordtenaren. Ook zijn er films van bevrijdingsoptochten met feestende en hossende messenmassa's bij het stadhuis, waar burgemeester Bleeker kort na de bevrijding opnieuw werd geïnstalleerd.

Er is beeld uit 1930, toen koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Hendrik de grootse opening van de Dordtse Zeehaven bijwoonden. Heel Dordrecht liep uit om een glimp van het koningspaar op te vangen. Uit de jaren '60 zien we Koninginnedag en verschillende verloren gegane plekjes in de historische binnenstad. In 1928 reizen een aantal Dordtenaren af naar Amsterdam, naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ook dit werd op film vastgelegd.

Wie een kijkje wil nemen in deze vervlogen tijden is welkom op zaterdag 30 en zondag 31 maart, in Het Hof van Nederland, Hof 6, Dordrecht. De films worden onder openingstijd, tussen 11:00 en 17:00 uur, doorlopend vertoond.

Entree voor de film is inbegrepen bij een museumticket voor Het Hof van Nederland. Wie alleen de film wil bekijken kan los een filmticket kopen voor € 2,50 (excl. museumentree). Tickets zijn vooraf verkrijgbaar via hethofvannederland.nl/activiteiten of aan de kassa op de dag zelf.

De zolder is helaas moeilijk bereikbaar voor mindervaliden.

Foto: Vertrek van Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik en Prinses Juliana van het baldakijn op het Stadshuisplein in Dordrecht. Bezoek n.a.v. opening Zeehaven in 1930. Foto Regionaal Archief Dordrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!