dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Burgemeester benadrukt “samenleving in harmonie

25 maart 2019 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Burgemeester Wouter Kolff heeft woensdag een bezoek gebracht aan de Aksa Moskee Krispijn) naar aanleiding van de vreselijke gebeurtenissen afgelopen in Nieuw-Zeeland en in Utrecht. De burgemeester berichtte direct op zijn twitter account over de ontmoeting met circa zestig mensen van de Moskee. Hij zei het belangrijk te vinden om op uitnodiging van het bestuur van de Moskee op bezoek te zijn geweest ,Samen met de voorzitter van het Platform Dordtse Kerken Hans Berrevoets heb ik een gesprek gehad met leden van de Moskee. Het is goed om in gesprek te zijn over wat onze inwoners bezighoudt."

In de ontmoeting benadrukte Kolff: ,,Ik ben ook jullie burgemeester. We zijn een stad met bijna 120.000 inwoners en 130 nationaliteiten en culturen. We willen in harmonie samenleven. Juist als we te maken hebben met gruwelijke gebeurtenissen, moeten we elkaar opzoeken".

Voorzitter Hans Berrevoets van het Platform Dordtse kerken  herhaalde zijn woorden die hij eerder in 2015 in het Stadhuis sprak na een terreurdaden in Parijs. ,,Handen af van Moskeeën, synagoges en kerken. We zijn hier samen om onze solidariteit te tonen. We zijn allemaal Dordtenaren. Het is goed om met elkaar verbindingen te blijven zoeken en te oefenen in eenheid in verscheidenheid." 

Namens het bestuur van de Aksa Moskee benadrukte Selim Tasgin het belang van samen leven in vrede en dialoog. Hij vond het belangrijk dat burgemeester Wouter Kolff naar de Moskee was toegenomen om ook vragen te beantwoorden Tasgin wees er nadrukkelijk op dat  in de Koran staat dat het leven het fundament is van elk de mens en dat telt. ,,We willen als Moskee actief en in harmonie betrokken zijn bij onze Dordtse samenleving." 

Tasgin wees ook op het belang van een interreligieuze dialoog met andere geloven. ,,We zijn ook een in diversiteit."  Dat klinkt ook door in publieke optredens van de Moskee, waarbij ook de geschiedenis van Dordrecht meetelt. Vorig jaar sprak een jonge vertegenwoordigster van de Moskee op 19 juli bij het museum Hof van Holland. Toen werd stil gestaan bij de betekenis van de eerste vrije statenvergadering van 1572, die staat voor vrijheid van geloof en vrijheid van geweten.

De jongeren van Aksa moskee zullen 6 april tijdens de campagne “Hallo wij zijn Moslims” weer honderden rozen uitdelen in de binnenstad van Dordrecht. Het gaat erom dat we naar elkaar kunnen glimlachen, dat we empathie kunnen creëren.”

Een vertegenwoordigster van de Moskee zal op 10 april meewerken aan een avond in de Dordtse bibliotheek over de betekenis van The Passion, beter leren kennen.

Deel dit bericht met je vrienden!