Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Jacob Cats als inspiratiebron in kader viering Synode'
23mrt

Jacob Cats als inspiratiebron in kader viering Synode

DORDRECHT - In het kader van 400 jaar Synode zijn er veel activiteiten die te maken hebben met taal. Zo ook op 27 en 28 maart. Dan lezen voorlezers van Stichting Voorlezen voor uit het werk van Jacob Cats. Zijn werk dient als inspiratie.

Cats woonde van 1623 tot 1636 in Dordrecht en was pensionaris van de stad. Hij publiceerde zijn eerste dichtbundel al in 1618 en reageerde ook vanuit Grijpskerke en Middelburg op de Dordtse Synode van 1618-1619.

Dat krijgt komend weekeinde een Dordtse vertaling.

Zo kunnen op 27 maart bezoekers van buurtruimte ‘Bij Bosschardt’ zich laten inspireren om een eigen tegelwijsheid te maken.

En op 28 maart gebruiken de voorlezers teksten van o.a. Cats, om met  bezoekers van café Americain in de Stadsbibliotheek na te denken over het thema van de Boekenweek: De moeder de vrouw.
Beide bijeenkomsten worden uitgevoerd onder de vlag van Broedplaats Het Vogelnest en het project Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Dit project is onderdeel van Ode aan de Synode. Het Vogelnest en Stichting Voorlezen werken hier voor samen met de Bibliotheek AanZet (De tegel van Dordt en de Blauwe kamer) en met Bij Bosschardt van het Leger des Heils.

Waar en wanneer:

Tegelwijsheid on tour
Woensdag, 27 maart van 13.30 tot 15.00 uur
Adres: Bij Bosschardt, verzorgingshuis De Linde, Bankastraat 158 (tuinzijde)

In dialoog met Jacob Cats over De moeder, de vrouw
Donderdag, 28 maart van 19.30 tot 21.30 uur
Adres: Café Americain, Stadsbibliotheek, Groenmarkt 153

Ode aan de Synode
Meer dan 100 predikanten, professoren en politici kwamen in Dordrecht bijeen tijdens de Synode van Dordt. Dat is in 2019 400 jaar geleden. Dit viert Dordrecht met evenementen en activiteiten voor inwoners en bezoekers. www.synode400.nl

Project Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is
Broedplaats Het Vogelnest brengt voor 400 jaar Synode een ode aan volksdichter Jacob Cats met voorlezen, een muurschildering en tegelwijsheden. Doe ook mee! www.hetvogelnest.org/jacobcats

Over Jacob Cats (1577-1660)
De dichter, politicus en jurist Jacob Cats leefde in de tijd van de Dordtse Synode. Zijn gedichten en spreuken zijn van grote invloed geweest op de Nederlandse identiteit en taal Bijvoorbeeld 'Al is de leugen wonder snel, de waarheid achterhaalt ze wel' of 'Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is'. Hoogstaande dichtkunst maakte hij niet, eerder volkskunst.Op zoek naar dé Dordtse Tegelwijsheid
De Dordtse Synode was vormend voor de Nederlandse taal. 400 jaar later gaat de Bibliotheek AanZet samen met Broedplaats Het Vogelnest is op zoek naar de taal van nu. Welke gezegden, uitspraken en wijsheden bewegen Dordtenaren? Alle bewoners van de Vogelbuurt worden gestimuleerd hun tegelwijsheid in te sturen. Het Vogelnest maakt deze wijsheden op mooi formaat zichtbaar in de Vogelbuurt. Deze wijsheden kunnen (ook) worden aangemeld bij www.detegelvandordt.nl

Foto's: Collectie Regionaal Archief, Leanne van Gurp, Lotti Hesper, Stichting Voorlezen.Deel dit bericht met je vrienden!