maandag 18 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Ton Haring exposeert met Bernard Dumaine met samen geschilderde werken in Amerika

14 maart 2019

DORDRECHT - Twee hoofden aan elkaar met een oor ertussen, chaotische scheve huizen met overal ogen en vreemde wezens, een verongelukte ruimtereiziger zonder mond, maar ook ruimtelandschappen. Niets is de Dordtse schilder Ton Haring (57) te gek. Eind maart exposeert hij samen geschilderde werken met de eveneens surrealistische schilder, de Fransman Bernard Dumaine, bij de Phaneros galerie in Healdsburg, in Amerika.

Ton is vaak te vinden in zijn atelier bij het culturele ontmoetingscentrum DOOR, waar hij niet zelden tot ’s nachts in de kleine uurtjes zit te schilderen. Zijn dochter Luna (8) schildert ook graag en gaat dan met haar vader mee. Op de gang hangen enkele werken van haar, tussen die van haar vader. Een groen wezentje met enorme ogen op een heuvel en een schilderijtje met twee groene benen met één oog erop. De appel valt niet ver van de boom.


Een deelschilderij van Ton Haring en Bernard Dumaine. De rechterhelft is van Ton.

Altijd ideëen
De ene kant van het atelier is ingericht om muziek te maken. Aan de andere kant wordt getekend en geschilderd. Door heel de ruimte verspreidt, liggen of hangen grote en heel kleine schilderijen. “Ideeën zijn er altijd”, vertelt Ton. “Daarom liggen er zoveel dingen.” Hij lacht. “Net als gisteren. Ik moet van alles afmaken en dan begin ik weer met een nieuw landschap.” Het is een zonsondergang op een andere planeet met een rode ster. “Het wordt helemaal rood. Een planeet met een rode ster heeft geen blauwe lucht, maar bijna zwart, omdat al het licht geabsorbeerd wordt.” Licht is een belangrijk element in de schilderijen van Ton.

Luna is vanavond ook in het atelier. Ze laat een verhaaltje over een schaduwwezen lezen en speelt op een gitaar. Ton laat een piepklein schilderij zien, waarmee hij meedoet aan een Rembrandt wedstrijd. Het is deel van een gezicht van één van de geportretteerden van Rembrandt, maar dan wel op zijn Tons’. Ton schildert zo’n vijfentwintig jaar. “Van het één op andere moment ben ik ermee begonnen. In samenwerking met Rob van Kooten. Het was echt fantastisch. Ik heb een jaar aan het schilderij gewerkt. Ik moest alles er op leren, dat was mijn opleiding. Ik heb mijn hele leven getekend, dus ik had wel een bodem.”

Nog een deelschilderij.

Drang om te creëren
Het thema in zijn werk is ‘Verbeelding’. “Het is niet alleen ruimte en het heelal, maar ook gekkigheid. En na een aantal gekke schilderijen moet je ineens iets heel rustigs gaan doen. Het is mijn ding. Ik moet altijd wat maken en heb een drang om te creëren. Dat kan van alles zijn, ook muziek. Wat dan ook. Dat heb ik van kinds af aan. Als dat niet kan wordt het echt vervelend.”

Ton kent Bernard Dumaine sinds 2005 via internet van een kunstsite. Tijdens reizen in Frankrijk is hij inmiddels een paar keer bij hem langs geweest. “Hij was al met de Exquisite Corpse begonnen en ik vroeg of hij zoiets ook met mij wilde doen.” Hierbij schildert Bernard een helft, plakt het af en stuurt het naar Ton. Ton schildert de andere helft en haalt dan het papier eraf. Zo gaat het ook andersom. Inmiddels hebben ze al heel wat van zulke werken. De helften lopen wonderwel in elkaar over. Hun schilderstijl heeft veel van elkaar weg.

Vanaf 7 april is de kunst van Ton ook dicht bij huis, bij DOOR aan de Spuiboulevard 220, te bezichtigen. Hier exposeert hij drie weken. Ook in Portugal heeft hij een doorlopende expositie sinds 2012. Hier met andere surrealisten van over de hele wereld.

Tekst: Ton Vermeulen

Deel dit bericht met je vrienden!