Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Spraakmakend kunstenaar en actievoerder Will Ferwerda (77) overleden '
13mrt

Spraakmakend kunstenaar en actievoerder Will Ferwerda (77) overleden

DORDRECHT / GORKUM - Kunstenaar WILL  FERWERDA is gisteren op 77-jarige leeftijd overleden Hij was spraakmakend, uitgesproken, productief, actie gericht.  In 1965 kreeg Wil voor het eerst landelijke bekendheid.

Zijn kunstwerken werden afgekeurd voor een expositie in Gorkum door de toenmalige burgemeester Ridder van Rappard,  Onder druk van de politie werd hij gedwongen de tentoonstelling af te breken.  Zelfs schrijver Godfried Bomans zag in de rel in Gorkum een aanleiding om erover te schrijven.

Will  voerde zich de jaren daarna niet meer thuis in het culturele klimaat van Gorkum en vertrok in 1968 naar Dordrecht. Hij werd snel in de stad een bekende Dordtenaar, die makkelijk de media haalde. Dat kwam niet alleen door zijn werk als kunstenaar, maar ook door zijn acties voor de positie van de beeldend kunstenaar.

De stichting onder leiding van voorzitter Paul Engelsman - die  een deel van de nalatenschap beheert - omschrijf Wil op de volgende wijze: ,,Verzet En Veerkracht: Will Ferwerda, een geëngageerd beeldend kunstenaar."

Atelier

Paul Engelsman laat vandaag weten dat de stichting zich nu beraad over hoe op een waardige en passende wijze afscheid genomen kan worden van Wil.  ,,Zijn atelier aan de Voorstraat was zijn wereld. Door zijn enorme productie leeft hij in zijn  werk voort.  Later deze week komen wij met een verklaring over het afscheid in zijn geest en hoe we met zijn werk willen omgaan".

Wil was in zijn kunstenaarschap en ook in het actie voeren geen man van het compromis . Als kunstenaar werkte hij vanuit een impuls, zoals ook de titel van een boek over zijn werk en leven luidt.  De laatste tientallen jaren gaf Gorkum in het museum het werk van Wil weer een plek, mede door de inzet van daar van kunstkenner Piet Augustijn. Dit voelde bij Wil ook wel als een eerherstel aan.

In Dordrecht zorgde de laatste jaren de stichting voor exposities, maar de wens van Wil om eens zijn werk in een museum te kunnen laten zien, werd niet gerealiseerd.

Regenten

De kunstenaar schilderde de leden van het gemeentebestuur vaak af als regenten en als leden van de bourgeois (de burgerlijke maatschappij).

Ook de media en journalisten plaatste hij graag in die hoek  Vooral in de tijd van zijn gesubsidieerde AXI-bulletin - dankzij de toenmalige Culturele Raad (CR) - wist hij met elk nummer een (politieke) discussie los te maken.

Brok

Toch opende burgemeester en kunstliefhebber Arno Brok in 2011 een Ferwerda expositie met zijn ambtsketen om:   ,,Met gezag heeft u niks en met een burgemeester nog minder. Zo hoort het ook bij kunstenaars'', aldus Brok tot de toen zeventig jaar oude Ferwerda.

Volgens Brok houdt  een kunstenaar zoals Ferwerda  de de maatschappij met zijn werk scherp en zet aan tot nadenken. Hij noemde Ferwerda een non-conformist. 

Will Ferwerda werkt zijn levenlang vanuit zijn impulsen en dat heeft alles met emoties te maken. Dat gaf ook de voorzitter van zijn stichting, Paul Engelsman, aan. ''Heel bijzonder ook'', aldus de burgemeester in 2011 , ''dat een kunstenaar bij zijn leven al een stichting heeft, die zijn werk blijft bewaren.''

(informatie uit 2011 over Will Ferwerda op site van museum Gorkum):

Kunstenaar Will Ferwerda was in 1965 onderwerp van een heuse Gorcumse rel. Inmiddels is hij in Gorinchem al meermalen in ere hersteld met exposities van zijn werk.

Nu hij zeventig wordt, eert het Gorcums Museum hem met de tentoonstelling Will Ferwerda - Impuls, waar van 11 november t/m 24 december zijn werk uit de jaren zestig te zien is. Onder dezelfde titel ziet u in die periode ook op het Stadhuis van Gorinchem een expositie met zijn latere werk.


Kunst roept emoties en reacties op. Bedwongen of heftig, positief of negatief. Beeldend kunstenaar Will Ferwerda (1941) kan erover meepraten. In 1965 was hij het middelpunt van een Gorcumse kunstrel die landelijk bekendheid kreeg.

Zijn eerste solotentoonstelling, in de expositieruimte van De Nieuwe Doelen, werd door toenmalig burgemeester mr. L.R.J. Ridder van Rappard als aanstootgevend bestempeld en mocht niet worden getoond.

Voor Will Ferwerda was het zijn belangrijkste tentoonstelling tot dan toe: hij wilde laten zien waar hij voor stond, en in alle oprechtheid een beeld schetsen van de wereld zoals die volgens hem was. Maar dat werd verboden.

(de stichting komt later deze week met een verklaring)

Zie ook:
Will Ferwerda wist een halve eeuw geleden al hoe ver hij te ver kon gaan (ma, 2 feb 2015)
Gezag van Dordrecht opent expositie van Will Ferwerda (za, 8 okt 2011)


Deel dit bericht met je vrienden!